Golf - ilustrační.

Golf - ilustrační. | foto: Profimedia.cz

„Top 3“ golfových holí roku 2010: wedge

  • 0
Výběr specialistů amerického magazínu Golf Digest, jaké golfové hole jsou zrovna v té které kategorii na špici, nás dnes přivádí k wedgím. Na prvních příčkách se tentokrát umístily Cleveland CG15, Scratch 8620 a Taylormade TP xFT.

wedge

Jedna z nejdůležitějších holí v bagu, při hře z bunkeru, pro krátké a vysoké rány do greenu je naprosto nepostradatelná. Také proto jich hráči používají hned několik různých, profesionálové až čtyři.

Golfová hůl Cleveland CG15 (wedge).Cleveland CG15 má drážky zvětšené o 25 procent, ale parametry požadované novým pravidlem splňuje. Kromě ostrosti a hloubky drážek ovlivňuje rotaci míčku také povrch úderové plochy. Ten je broušený laserem, aby byla úderová plocha drsnější a přidávala tak ranám rotaci.

Spodní hrana hole je širší u špičky a užší u patky, což výrazně zlepšuje hratelnost nejen z bunkeru, ale i z dalších pozic. Wedge se vyrábí s různými lofty a bounce, celkem ve dvaadvaceti provedeních. V českých golf shopech začíná její cena na třech tisících korun.

Golfová hůl Scratch 8620 (wedge).Také Scratch 8620 má drážky maximálně široké a hluboké, aby zvýšily backspin a prodloužily rány. Spodní hrana hole je k dostání v několika provedeních, která jsou vhodná pro různé typy švihu.

Z vybraných holí je nejlevnější, dá se sehnat za tři tisíce. Na trhu je dvanáct různých kombinací loftů a bounce, nejnižší loft této wedge je 53 stupňů. To ponechává poměrně velké rozmezí mezi ní a pitching wedge.

Golfová hůl Taylormade TP xFT (wedge).Unikátní technologii má v sobě zabudovanou Taylormade TP xFT. Je o něco dražší než ostatní zmiňované hole. Prodává se za pět tisíc korun, výjimečnou z ní dělá vyměnitelná úderová plocha.

Po čase se drážky a úderová plocha každé hole opotřebují a její vlastnosti už nejsou stoprocentní. Tato hůl má úderovou plochu vyměnitelnou, aby si hráč hned nemusel kupovat novou wedge, ale jednoduše pomocí dvou šroubů vyměnil její líc.