Slavný Claret Jug pro vítěze The Open na hřišti v Turnberry.

Slavný Claret Jug pro vítěze The Open na hřišti v Turnberry. | foto: Profimedia.cz

The Open hlavně v obrazech a fotkách, jaké nikdo nikdy neviděl

  • 0
Stopadesátiletá historie bez nějaké memorabilní připomínky, to by nebylo ono. A proto vychází kniha nazvaná The Open, nejstarší golfový major. Shrnuje všechny významné události kolem slavného golfového turnaje, jehož první ročník se uskutečnil v roce 1860.

Mimo území Velké Británie se užívá název British Open, ale i na kontinentu a v zámoří jsou pravověrní, pro něž bude The Open Championship vždy bez místopisného přízviska.

Kniha je to výpravná. Spolu se slovutným klubem Royal&Ancient ze St Andrews jí ve vydavatelství Rizzoli dala vzniknout i agentura Getty Images, gigant mezi dodavateli sportovních fotografií na světě.

Tvůrci tvrdí, že některé snímky dosud nebyly publikovány. Čtenář si bude moci udělat dobrou představu o tom, jak to vypadalo na všech čtrnácti hřištích, kde se The Open hrává a hrávalo.

Předmluva k obsahu pochází z pera slavného Arnolda Palmera, jenž vyhrál jediný "evropský" major dvakrát - v roce 1961 v Royal Birkdale GC (hrálo se zde devětkrát) a rok poté v Royal Troon GC (osmkrát).

Vítěz The Open 2008 Padraig Harrington, hrálo se v Royal Birkdale.

(Vítěz The Open 2008 Padraig Harrington, hrálo se v Royal Birkdale.)

Průvodcem po mapě dějišť je renomovaný architekt golfových hřišť Donald Steel. Také kdo jiný? Jen on má právo upravovat hřiště, na nichž se The Open hrává.

Sám se turnaje zúčastnil jako amatér v roce 1970, kdy se konalo v samotném St Andrews. Sem se elita světového golfu vrátí bojovat o slavný Claret Jug poosmadvacáté.

Oko majitele důkladně propracované knihy potěší skoro až umělecké snímky fotografa Davida Cannona. Za třicet liber lze titul "The Open, Golf´s Oldest Major" zakoupit i prostřednictvím internetu na oficiálním webu R&A.