Za Golfistku roku 2010 Kláru Spilkovou převzala spolu s nejlepším amatérským hráčem Davidem Procházkou cenu maminka.

Za Golfistku roku 2010 Kláru Spilkovou převzala spolu s nejlepším amatérským hráčem Davidem Procházkou cenu maminka. | foto: Jiří Bednář

Spilková a Procházka jsou nejlepšími českými amatéry roku 2010

  • 0
Prezident České golfové federace Milan Veselý sice obohatil Večer českého golfu v pražském Blaníku o urážky, když některé kritiky nazval hlupáky, ale vyhlášení nejlepších amatérských golfistů roku běželo dál. Moderátor Ondřej Hejma tento zjevně neplánovaný bod programu pohotově nahradil jiným. A tak se publikum nakonec dozvědělo, že anketu vyhráli stejně jako loni Klára Spilková a David Procházka.

Spilková k auditoriu promluvila pouze z videonahrávky, neboť se připravuje na kvalifikaci profesionální Ladies European Tour.

Cenu za ní převzala maminka. "Letos jsem s ní měla nejhezčí golfový zážitek. Bylo to při exhibici po Ryder Cupu. Lidi kolem hřiště šíleli, bylo to velkolepé, svěřila se.

Její dcera účastí v juniorského Ryder Cupu po loňském členství v evropském týmu pro juniorský Solheim Cup opět potvrdila postavení, jaké má tato patnáctiletá česká hvězda v mezinárodním golfu.

Klára Spilková, vítězka mezinárodního mistrovství ČR na rány 2010.

K absolutní spokojenosti však vítězce ankety chybí výraznější výsledek na individuálním mistrovství Evropy, jež se konalo na východočeském hřišti Kunětická Hora. Skončila na děleném pětadvacátém místě.

Spilková byla členkou ženské reprezentace na týmovém mistrovství světa v Argentině, odkud Češky přivezly průměrné dvaatřicáté místo.

XV. večer českého golfu - moderátor Ondřej Hejma.

Navlas stejného umístění dosáhlo na stejných hřištích o týden později družstvo mužů, jehož členem byl také Procházka.

Golfista roku 2010 označil za svůj největší úspěch čtvrté místo na mezinárodním mistrovství republiky v Mariánských Lázních. Medaile tam totiž získali výhradně Angličané.

Golf je opium

Než došlo na vyhlášení vítězů mládežnických kategorií a později i na nejlepší z nejlepších, dostali přednost nově jmenovaní členové české golfové síně slávy.

Amara Zemplinerová, dlouholetá organizátorka veletrhů Golf Show, se svěřila, že letos se jí hra hlavně vinou bolavých zad nedařila. To byla voda na mlýn moderátora Ondřeje Hejmy, jenž zaútočil na druhého oceněného, lékaře Ivo Balcara.

XV. večer českého golfu - noví členové síně slávy Ivo Balcar a Amara Zemplinerová.

"Je golf zdravý?" zněla otázka. Po okamžitém přitakání ale dlouholetý golfista dodal, že je to sport náročný na psychiku a tomu, kdo se mu začne věnovat, způsobuje závislost. "Golf je nebezpečné opium," dodal doktor Balcar s vědoucím úsměvem.

Své by o tom mohl vyprávět i Miroslav Lidinský, mistr Evropy golfové organizace hendikepovaných. Jakožto laureát Výroční ceny České golfové federace ale místo dlouhých řečí z pódia poděkoval přítelkyni Erice za to, že jej po amputaci nohy ke golfu přivedla.

"Těžká chvíle může přijít na každého. Důležité je mít někoho vedle sebe," uvedl.

XV. večer českého golfu - Trenér golfu Petr Trčka.