ZATÍM VEDE. Webb Simpson kraluje žebříčku výdělků golfové PGA Tour.

ZATÍM VEDE. Webb Simpson kraluje žebříčku výdělků golfové PGA Tour. | foto: AP

Simpson, či Donald? O největším golfovém boháči se rozhodne v Disneylandu

  • 1
Že by se fanoušci golfové PGA Tour nudili, to se tedy rozhodně říct nedá. Zámořská série spěje ke svému konci, má před sebou poslední turnaj, stále však nezná jméno toho, kdo vstane v čele finančního žebříčku. Hlavní pozornost je upřena na Webba Simpsona a Luke Donalda.

Pohádkový nádech bude mít turnaj Children’s Miracle Network Hospital Classic, který tradičně hostí resort Walt Disney World na Floridě. Na golfových greenech se ale žádná pohádka čekat nedá. Právě naopak, bude to boj až do poslední jamky.

Kameramani budou mít nejčastěji v záběru dvojici Simpson - Donald, kterou dali pořadatelé do společného flightu. Byl to právě Simpson, kdo minulý týden sesadil Donalda z čela Money listu PGA Tour.

Světová jednička Donald kraloval žebříčku od června. Když už se zdálo, že svou pozici uhájí, skončil Simpson druhý na The McGladrey Classic, čímž se o 363 tisíc dolarů dostal do čela. "Uvidíme se příští týden v Disney," vzkázal Donald na dálku přes Twitter. Dal tak najevo, že boj o vítězství zdaleka nevzdal.

Na turnaji, kde vrcholí boje o hráčské karty na příští sezonu pro 125 nejlepších, Donald od roku 2003 nehrál. "Každý ví, proč jsem tady," nehledá žádné výmluvy. "Těším se, pokusím se vyhrát oba finanční žebříčky," narazil i na své kralování European Tour.

"Připadám si teď trochu jako ve FedEx Cupu na Tour Championship," vrátil se k neúspěšnému boji o 10 milionů dolarů. Donald tehdy skončil třetí a těsně mu uniklo play-off. Simpson dokonce vstupoval do turnaje z první pozice, v Atlantě se mu ale příliš nevedlo.

Luke Donald neprošel cutem ve 2.kole British Open .

Pokud chce Donald finanční žebříček vyhrát, musí předvést ten nejlepší golf. Pakliže vyhraje, Simpson bude muset skončit druhý, aby svou pozici uhájil. Když Donald skončí na samostatné druhé pozici, Simpson pro výhru bude muset obsadit osmou příčku. Poslední šancí na Donaldovo vítězství je dělená druhá pozice. V tom případě by jeho americký soupeř musel skončit hůře než na dělené (může s dalšími třemi hráč) jednadvacáté pozici. Ve všech ostatních případech se raduje Simpson.

Donald dobře ví, že jej nečeká snadná úloha. "Webb hrál minulý týden opět velmi dobře. Měl velkou šanci na vítězství, jeho sezona je výborná. Proto se přede mě dostal, já ale vím, co musím udělat. Nebude to snadné, ale bylo by skvělé, kdybych vyhrál," přeje si.

V posledních sedmi letech se finanční žebříček tour nese převážně v americké režii. Čtyřikrát jej ovládl Tiger Woods, loni byl nejlepší Matt Kuchar, který si vydělal necelých pět milionů dolarů. Jen pro srovnání, Woods v roce 2009 na greenech přišel k více než deseti milionům. To dvakrát dokázal také Vijay Singh z Fidži.

Simpson má nyní na kontě něco přes sedm milionů. "Luke měl letos hodně šancí, vyhrál jednou. I já jsem měl hodně šancí, ale vyhrál jsem dvakrát. Máme podobnou sezonu," naznačil Simpson své šance. "Nějak dobře se neznáme, ale máme spolu dobrý vztah. Na večeři jsme spolu však ještě nebyli a nepředpokládám, že bychom na ni šli tento týden," bere situaci trochu s humorem.

Dobře ale ví, co je ve hře. Nehraje se jen o titul v Money listu, oba golfisté by se také rádi stali hráči roku PGA Tour. "Nevím, co je pro mě důležitější, ale vím, že obojí je skvělé," zvážní Simpson. Podobně smýšlí i Donald.

V resortu Disneylandu tak nebude v následujících dnech na zábavu moc prostoru. Bude se hrát o hodně. Ve hře je celková suma 4,7 milionů dolarů, vítěz si odnese 846 tisíc. Loňský šek pro vítěze získal Robert Garrigus, na turnaj se přihlásili také Gary Woodland, Jonathan Byrd, Justin Rose, Bryce Molder či Davis Love III.