Golf - ilustrační.

Golf - ilustrační. | foto: Martin Kabát

Pozice golfu mezi nejpočetnějšími českými sporty je potvrzena

  • 0
Pochybnosti o skutečném počtu golfistů se Česká golfová federace rozhodla rozptýlit zveřejněním oficiální statistiky. Podle ní bylo v republice ke 31. prosinci loňského roku 46 331 registrovaných hráčů. Jde o součet osob podle unikátních rodných čísel, u nikoho se tedy nejedná o takzvané duplicitní členství.

Z uvedeného počtu bylo podle statistiky 31 542 mužů a 14 789 žen. Hráčů a hráček do 21 let bylo 7 895, mládeže do 18 let pak 6 321. V porovnání s 31. prosincem 2008 přibylo 4 948 registrovaných hráčů a hráček.

"Dalšími impulsy k očekávanému růstu v následujících letech jsou znovupřijetí golfu do rodiny olympijských sportů a chystaná kampaň České golfové federace s názvem Hraj golf - změň život aneb 100 000 golfistů do roku 2013," stojí v komentáři ke statistice.

Uvedená kampaň, jejíž hlavní tváří bude herec, moderátor a amatérský golfista Marek Eben, by měla být spuštěna v březnu, po konferenci ČGF.

další čísla statistiky ČGF

Znormovaná hřiště s aktivním provozem - 82
(2 areály s 36 jamkami, 4 s 27 jamkami, 34 s 18 jamkami, 42 devítijamkových a menších)

Počet klubů - 140
(meziroční nárůst o 8)

Už dříve zveřejnil Český svaz tělesné výchovy žebříček, podle něhož je golf podle počtu registrovaných členů osmý mezi sporty v České republice.

Toto postavení bylo mnohokrát zpochybněno, v neoficiálních debatách i v médiích. Hlavním argumentem je, že golf podchycuje všechny, kdo ho provozují, kdežto třeba cyklistů, turistů, nebo jezdců na koni je ve skutečnosti víc než těch, kteří jsou zapsáni v některém oddíle.

Kdo se chce držet pouze oficiálních čísel, při pohledu na ně zjistí, že kdyby se počet registrovaných golfistů skutečně vyšplhal na sto tisíc, bude tento sport za čtyři roky aspirovat na páté či čtvrté místo v žebříčku ČSTV.