DVĚ HVĚZDY V SINGAPURU. Američan Phil Mickelson (v popředí) přiletěl na

DVĚ HVĚZDY V SINGAPURU. Američan Phil Mickelson (v popředí) přiletěl na Singapore Open testovat formu před Prezidentským pohárem, zatímco Severoir Graeme McDowell (silueta) potvrdit stoupající formu. V roce 2010 tu skončil třetí. | foto: AP

Povzbuzený McDowell si brousí zuby na lukrativní šek ze Singapuru

  • 0
Dvaatřicetiletý severoirský golfista Graeme McDowell prožil vloni "sezonu snů", ale letos na ni zatím nedokázal navázat. Návrat formy a třetí místo ze Šanghaje z něj ale dělají jednoho z hlavních favoritů pro Singapore Open.

McDowell získal vloni tři tituly a ještě se stal hrdinou Ryder Cupu, jenže pro letošní sezonu trochu překvapivě změnil typ holí a po nadějném zimním začátku přišlo herní trápení. Od konce ledna až do začátku října nezískal v rámci European Tour ani jedno top 10 umístění v turnaji na rány.

Ještě před dvěma týdny byl rydercupový hrdina psychicky dole - na Valderramě na Andalucía Open zahrál o víkendu bídná kola 81 a 82, z boje o titul se propadl až do šesté desítky. Minulý týden mu ale přinesl velmi povzbudivý výsledek.

V Šanghaji na turnaji WGC-HSBC Champions zahrál všechna čtyři kola pod 70 ran a odvezl si samostatné třetí místo, které ho posunulo do důležité první patnáctky evropského pořadí Race to Dubai.

"Pracoval jsem hodně tvrdě na tom, abych se dostal až do tohoto bodu, kdy jsem schopen mít opět let míče pod kontrolou a tvarovat rány oběma směry," pochvaluje si McDowell. "Bez toho se v současném golfu nemůžete prosadit. A navíc jsem minulý týden patoval mnohem, mnohem lépe."

Právě to se může McDowellovi speciálně v tomto týdnu hodit. Turnaj Barclays Singapore Open se hraje na dvou hřištích a hráči před cutem odehrají jedno kolo na snadném a krátkém hřišti Tanjong, ale obě finálová kola se hrají na Serapongu, který má při paru 71 délku 6 727 metrů a představuje jeden z nejtvrdších testů na současné evropské sérii.

Jednou z největších hvězd turnaje, který se započítává i do Asian Tour, je Američan Phil Mickelson, ale nad jeho formou visí trochu otazník. Mickelson letos vyhrál jeden turnaj (Houston Open) a skončil druhý na British Open, ale od té doby nebyl ani jednou na lepším než desátém místě a od konce září žádný turnaj nehrál. Ve světovém žebříčku už vypadl z první desítky.

Americký kontinent budou v Singapuru reprezentovat také Anthony Kim či Kolumbijec Camillo Villegas, ze špičkových Evropanů budou hrát Robert Karlsson, Justin Rose, Thomas Björn, Miguel Ángel Jiménez, Anders Hansen nebo Padraig Harrington.

K velkým favoritům patří i loňský vítěz British Open Louis Oosthuizen. Jihoafričan v Šanghaji předváděl naprosto famózní dlouhou hru (za celý turnaj minul jen šest greenů v regulaci), ale vůbec se mu nedařilo patování, a tak se musel spokojit se sedmým místem.)

Turnaj Barclays Singapore Open je jedním z nejlukrativnějších v celé sezoně - vítěz získá přes 720 tisíc eur. Trochu překvapivě ale na něm chybí bezprostřední pronásledovatelé světové jedničky Luka Donalda z čela pořadí Race to Dubai. Martin Kaymer i Rory McIlroy tento týden vynechávají a jejich šance Donalda do konce sezony dostihnout už začíná být pouze teoretická.

, pro iDNES.cz