Sir Nick Faldo se i v roce 2009 ukázal na US Masters se slavným putterem.

Sir Nick Faldo se i v roce 2009 ukázal na US Masters se slavným putterem. | foto: Profimedia.cz

Ping - a je tu legenda. Některé golfové puttery jsou zkrátka výjimečné

  • 1
Jeden patřil legendárnímu golfistovi Bobbymu Jonesovi, s dalším vyhrával Arnold Palmer, jiný se nesměl používat. Některé puttery se zkrátka zapsaly do golfové historie. I kdyby se na trhu jednoho dne objevily takové, co budou hrát skoro samy, na ty výjimečné se nikdy nezapomene.

Na první pohled byla Calamity Jane obyčejná "žiletka", kterou si v roce 1920 pořídil Američan Bobby Jones. O deset let později se mu ale povedlo něco neuvěřitelného. V jediné sezoně vyhrál British Open, British Amateur, US Open i US Amateur.

Do té doby se žádnému golfistovi nepodařilo získat všechny čtyři tituly v jediném roce a Calamity Jane byla u toho. Jones svůj putter později věnoval muzeu organizace United States Golf Association.

Bobby Jones (uprostřed) ukazuje svůj putter Calamity Jane kolegům.

Bobby Jones (uprostřed) ukazuje svůj putter Calamity Jane kolegům.

Žiletka Calamity Jane inspirovala design dalšího z putterů – Wilson 8820. Proslavili ho vynikající patér Ben Crenshaw a skvělý golfista Arnold Palmer. Ten s ním dokonce vyhrál několik majorů.

Prototypy slavné i zakázané

Některé puttery měly naopak cestu na výsluní temnou a dlouhou. Už v roce 1904 zvítězil Walter Travis jako první Američan v historii na British Amateur. Se záludnými greeny, typickými pro linková hřiště, si poradil s pomocí putteru Schenectady.

Po jeho triumfu byla hůl označena za neregulérní a trvalo téměř padesát let, než zanikl zákaz jejího používání.

Karsten Solheim.

Golfový vizionář Karsten Solheim v království putterů.

Pozdější doba inovacím přece jen přála. Když se golfista Karsten Solheim rozhodl zapracovat na svém patování, nešel trénovat na cvičný green, ale zkusil si vyrobit novou hůl. Tak se zrodil první putter Ping své jméno dostal podle zvuku, který vydával při odehrání míčku.

O jeho popularitu se zasloužil Julius Boros. S prvním prototypem putteru Ping vyhrál v roce 1967 Phoenix Open. Hlavní výhodou hole bylo těžiště umístěné ve špičce a patce hlavy, putter byl proto velmi tolerantní k nepřesným úderům.

Velká hlava hole a shaft do tvaru písmene S, to je Odyssey Dual Force Rossie 2, první putter s vložkou. Stačilo, aby s ním Nick Faldo v roce 1996 vyhrál Masters, a zázračný putter chtěl mít v bagu každý.