Žluté golfové míče jsou na postupu. Tento patří jihoafrickému hráči PGA Tour Timu Clarkovi.

Žluté golfové míče jsou na postupu. Tento patří jihoafrickému hráči PGA Tour Timu Clarkovi. | foto: Profimedia.cz

Opravdu mají žluté míčky pozitivní vliv na hráčovu psychiku?

  • 3
Golfové míčky se vyrábějí v různých barvách, nejoblíbenější byly vždycky ty bílé. To by se ale mohlo už brzy změnit. Začátkem sezony se totiž na trhu objeví žluté míčky, které mají podle nejnovějších výzkumů zásadním způsobem přispět k psychické pohodě hráče.

Barevné míčky ještě nikdy pozici těch bílých neohrozily. "Vždycky jsem je bral spíš jako zpestření, většina firem totiž ani kvalitní míče ve více barvách nedělá," vysvětluje profesionální trenér Martin Kovařík.

Teď jdou ale "do boje" žluté míčky série Z-Star a Z-Star X, jejichž bílá verze je mezi hráči velmi populární. Na PGA Tour s nimi hrají například Jim Furyk a Vijay Singh.

Barevné golfové míče - ilustrační.

Nové míčky by měly být jednak lépe vidět, navíc by měly mít pozitivní vliv na hráčovu psychiku. Podle studie, která zkoumala efekt jednotlivých barev na lidský mozek, zbaví pohled na žlutý míček golfistu stresu. Psychická pohoda by se pak měla odrazit na sportovních výkonech hráčů.

V současné době testují žluté míčky společnosti Srixon profesionální golfisté, ve Spojených státech se budou prodávat od začátku dubna. Balení dvanácti míčků vyjde přibližně na čtyřicet dolarů.

Jako oranžový brankář Čech?

Opravdu budou mít tak zásadní vliv na hru? "Napadá mě přirovnání k oranžovému kompletu fotbalového brankáře Petra Čecha, který měl mít na útočníkovu psychiku naopak negativní vliv. Podle mě půjde spíš o placebo efekt," říká Kovařík.

"Pokud si hráč bude myslet, že to funguje, fungovat to asi bude. Neřekl bych ale, že za lepšími výsledky bude žlutý míček," doplňuje Kovařík.

Svoje si k věci pravděpodobně řeknou také televizní společnosti a následně konkurenční firmy. Příklad k následování tu je - zhruba před třiceti lety vyhrály žluté tenisové míče svůj boj nad bílými v překvapivě krátkém čase.