Chyby i důsledek topnuté rány jsou zřetelné - hlava není na svém místě, tělo se zvedá a míč letí příliš nízko.

Chyby i důsledek topnuté rány jsou zřetelné - hlava není na svém místě, tělo se zvedá a míč letí příliš nízko. | foto: Martin Kabát

Obtížné golfové rány: jak se zbavit „topinek“

  • 2
Slangově se jí říká také topinka, topanec nebo topča. A z vlastní zkušenosti ji zná naprosto každý golfista. Co způsobuje ránu, která letí při zemi a zpravidla skončí jen několik metrů od hráče?

Vlastně to všichni vědí - stane se to tak, že spodní hrana hlavy hole zasáhne horní třetinu míčku. A nahoře, to je anglicky "top". Výsledkem může být například drive, který skončí před dámskými odpališti. A to je potěšitelné pouze pro zbytek flightu, na který čeká po hře runda panáků.

Jak zabránit tomu, aby se hůl takhle chovala a pití kupoval jen vítěz golfové partičky, poradí profesionální trenér Martin Kovařík.

Příčin topnuté rány může být několik, tou nejčastější bývá takzvané "zvedání se". Golfista se podívá za míčkem ještě dřív, než ho odpálí, a tím zvedne nejen celé tělo, ale i hůl. Ta potom míček zasáhne spodní částí úderové plochy.

Topnutá golfová rána.

Kdo se zvedá, může vyzkoušet jednoduché cvičení. Bude sledovat místo, kde leží míček, dokud se v prošvihu pravé rameno nedostane pod bradu. Klíčem k úspěchu je vydržet delší dobu v pozici nad míčkem. Řečeno jednoduše: kontrolujte si hlavu. Ne myšlenky, ale její polohu a pohyb.

Další příčinou topnuté rány může být zhoupnutí nebo narovnání těla při nápřahu. Golfista by se proto měl při tréninku zaměřit na to, jak udržet tělo v rotaci a vyvarovat se pohybu nahoru či dolů.

Pokud hraje golfista topinky zejména fairwayovým dřevem, může být zádrhel také v tom, že má míček příliš blízko u zadní nohy. Praváci by měli mít v základním postoji balón naproti levé patě, leváci naopak naproti pravé patě.

co způsobuje topnutou ránu

"Zvedání se"
Zhoupnutí při nápřahu
Míč u zadní nohy

Míč posazený příliš blízko u zadní nohy.

(Fotografie byly pořízeny na hřišti Golf And Country Clubu Hodkovičky.)