Phil Mickelson během prvního kola Scottish Open

Phil Mickelson během prvního kola Scottish Open | foto: AP

Mickelson dostal čtyři trestné a vypadl, ve Skotsku vládne Evropa

  • 1
Žádný boj o post světové jedničky se nekoná. Zatímco ten, kdo ho drží, létá přes oceán vyzvednout děti ze školky, jeho vyzyvatel se teď lapil do skotské pasti. A jiní mezitím podávají skvělé výkony.

Tiger Woods je po irské exhibici zpátky v USA a jeho krajan Phil Mickelson na Scottish Open neprošel cutem.

Hřišti Loch Lomond u Glasgowa i po druhém dnu vládne severoirský profesionál Darren Clarke. Dnes zahrál 67 ran, o dvě hůř než ve čtvrtek, ale s průběžnou bilancí -10 jasně vévodí startovnímu poli.

Podle jedenačtyřicetiletého vítěze dvanácti profesionálních turnajů je hřiště brutálně dlouhé. "Podmínky byly dnes děsně těžké," dodal vyčerpaný, ale spokojený.

Darren Clarke

Darren Clarke

Zatímco takový Mickelson má start na nadcházejícím třetím majoru sezonu jistý, Clarke musí být v neděli mezi první pětkou skotského open, aby se kvalifikoval.

Za ním se zformoval blok dalších ostrovních a kontinentálních hráčů, zatímco Američané jim nestačí ani sekundovat. Zámořský herní trénink na blížící se British Open zatím vyznívá vlažně.

Mezi Clarkovými "pronásledovateli" jsou i oba bratři Molinariové. Edoardo je druhý se ztrátou tří úderů na lídra a Francesco pátý o další dvě rány zpět.

Nejlepším zástupcem USA v leaderboardu je nadále dost překvapivě John Daly, a to i přesto, že dnes zahrál dvě rány nad par. Na skóre -2 ho dostihl další americký golfista Heath Slocum a oba se dělí o čtrnácté místo.

Devět na jedné jamce

A teď k Mickelsonovi. Zahrál quintuple bogey. Na osmnácté čtyřparové jamce, jež byla tentokrát jeho devátou. Stačilo dvakrát drajvovat do vodní překážky a už se vezl. Devět ran z pouhé jediné jamky ( z toho čtyři trestné) dokázal částečně kompenzovat, ale ne dost.

Phil Mickelson, US Open 2010.

Phil Mickelson, US Open 2010.

V pátečním kole zapsal do skókarty 74, o tři rány se zhoršil proti úvodnímu dni a o jednu ránu mu utekl finálový program. "Chtěl jsem si zahrát čtyři soutěžní kola, ale vypadá to, že v sobotu a v neděli si zahraju obyčejná na St Andrews," řekl Mickelson s poukazem, že odjíždí do dějiště British Open.

Zkušený hráč a vítěz letošního Masters ovšem zůstal klidný. Svou hru nijak nehaněl, pouze uznal, že zahrál několik špatných švihů.