Lee Westwood, třetí kolo Masters 2010.

Lee Westwood, třetí kolo Masters 2010. | foto: AP

Král Evropy Westwood je blízko dobytí americké bašty Masters

  • 14
Jen jeden z "britských nájezdníků" udržel celou konkurenci US Masters na zádech i po třetím kole. Lee Westwood dokonce získal na většinu rivalů v bitvě o zelené sako vítěze další náskok. Má ale nového vyzyvatele, Phila Mickelsona. Ten na lídra ztrácí jen jednu ránu, zatímco třetí Tiger Woods už čtyři.

Westwoodova vyrovnanost zatím slaví v Augustě úspěchy. Kola za 67, 69 a 68 ran o tom svědčí, ačkoli dnes to v jeho podání byl klidnější golf než v pátek. Zahrál jen jedno bogey, což nedokázal ani v úvodním kole, svém nejlepším.

Důležité bylo, že anglický vítěz loňské evropské sezony udržel nervy v rozhodujících chvílích. A to až do poslední jamky, na níž vyvrcholil jeho svrchovaný golf. Nepříliš podařenou druhou ránu napravil solidní přihrávkou a jistým půldruhametrovým puttem. "Byl jsem an svou hru hrdý, sotva by se v ní našla špatná rána," uvedl Westwood.

Mickelsonův historický zápis

Kdyby býval minul, dal by svému nejvážnějšímu protivníkovi šanci zahájit nedělní program z téže startovní čáry. "Tohle je pravý mistrovský golf, tady se ukáže, kdo je velký hráč," ocenil Westwood Mickelsona, jehož kvůli nepříliš dobrým předchozím výsledkům mnozí nebrali jako favorita.

Mickelson v klubovně a čekal, jak na jeho nejlepší výsledek dne (67 zahrál ještě Jerry Kelly) odpoví muži v posledním flightu.

Phil Mickelson, třetí kolo Masters 2010.

Zatímco Westwood to dokázal hlasitě, jeho anglický krajan a partner Ian Poulter byl potichu. Zahrál poprvé nad par (74), byl o šest ran horší než v obou předchozích dnech a o několik příček v průběžné výsledkové listině klesl.

Ian Poulter, třetí kolo Masters 2010.

Naopak Mickelson se vrátil ke čtvrtečnímu skóre a do dějin turnaje vejdou zejména jeho dva eagly, zahrané těsně po sobě. To se před ním nikomu nepodařilo. Dvě rány na jedné jamce stlačil Američan dolů na třináctce (par 5) a čtrnáctce (par 4).

"Zkoušel jsem dát i třetí," prozradil později, "myslel jsem si, že to není nemožné." I když se mu to nepovedlo, kolo označil za skvělé. Svými eagly poskočil víc než deset míst na leaderboardu výš a už se tam udržel.

Boj na greenu

Woods odehrál divoké kolo jen co je pravda. Pět bogey je jedním způsobem, jak to vyjádřil, a třicet puttů druhým, tentokrát podstatnějším. Tři trojpaty je věc, kterou by si odpustil kdykoli, natož v tak významné chvíli jako tentokrát. "Bojoval jsem s tím," připustil.

Zároveň vyhrkl, jak se těší na neděli. Ta bývala dříve často dnem jeho útoku. "Je tu zkrátka ještě jedna osmnáctka," odbyl nabídku k bližšímu komentáři ke svému sobotnímu výkonu. "Chtěl jsem být před posledním kolem ve hře o titul a jsem," dodal světový hráč číslo jedna.

Tiger Woods, třetí kolo Masters 2010.

Tentokrát si jsou souzeni s Korejcem Čche Kjong-ču. Pořadatelé je zařadili do téže trojice pro úvodní dvě kola a zkušený soupeř se Woodse udržel tak, že s ním absolvoval sobotní program. V něm zahráli oba partneři 70 a finále je čeká zase pospolu.

Návrat do uchazečů o titul ohlásil padesátiletý čtvrteční lídr Fred Couples, víc golfistů s nadějí vyhrát prestižní turnaj už nezůstalo, snad jen při mimořádně skvělém výkonu a shodě dalších okolností.

Ze hry venku je v každém případě šedesátiletý Tom Watson, jenž v prvním kole mladší hráče vyučoval, ale pak zahrál dvakrát lehce nad par. Naopak dnes poprvé mínusové kolo zaznamenal loňský vítěz Ángel Cabrera, ale ten už bude hrát jen o vyšší prémie, obhajoba je nemožná.

výsledky po 3. kole

Par 72: 1. Westwood (Angl.) 204 (67+69+68) -12, 2. Mickelson 205 (67+71+67) - 11, 3. Woods (oba USA) 208 (68+70+70), Čche Kjong-ču (Kor.rep.) 208 (67+71+70) oba -8, 5. Couples 209 (66+75+68) -7, 6. Mahan 210 (71+71+68), Barnes (oba USA) 210 (68+70+72), Poulter (Angl.) 210 (68+68+74) všichni -6, 9. Jang Jong-un (Kor.rep.) 211 (67+72+72), Kim (USA) 211 (68+70+73) oba -5.