Miláčku, nevolej a hraj! Aneb svár na druhou - mezi partnery a o dobré golfové způsoby.

Miláčku, nevolej a hraj! Aneb svár na druhou - mezi partnery a o dobré golfové způsoby. | foto: Profimedia.cz

I mobil se na golfu může hodit. Třeba při bouřce!

  • 0
Mobilní telefon ke golfu nepatří, přesto ho většina hráčů nosí v bagu. Používat ho při hře se ale nevyplácí. Mohou z toho být dvě trestné rány, ztráta jamky nebo rovnou diskvalifikace. A co je možná nejhorší, naštvaní spoluhráči.

Debatu o mobilních telefonech na golfových hřištích rozvířily tři turnaje série PGA Tour. Na Wyndham Championship, exhibičním turnaji Tigera Woodse Chevron World Challenge a Farmers Insurance Open se totiž testovalo, jestli od roku 2011 povolit mobilům "vstup" na PGA Tour.

Přerušit hru a zavolat si, no prosím, ale tohle ?!? Byť jde o tréninkovou plochu, nejeden hráč by vypěnil.Zatímco pro některé hráče není telefon s vypnutým zvukem na hřišti problém, jiní varují, že i ten nejzodpovědnější golfista může zapomenout telefon ztlumit a jeho zazvonění pak může zkazit hru celému flightu.

"Jsem v této věci konzervativní a zastávám postoj chránící tradiční hodnoty golfu. Telefonická komunikace na golfovém hřišti ruší a je zcela nevhodná," říká prezident České golfové federace Milan Veselý.

Jsou ale situace, kdy se mobil na golfu může hodit. "Když je například bouřka, každý má právo zavolat do klubovny a přerušit hru. Normálně by se ale mobil na golfu používat neměl, je to podle mě taková hezká tradice," uvažuje nejlepší česká golfistka Klára Spilková.

Také profesionální trenér Pavel Hepnar zastává názor, že mobilní telefon ke golfu rozhodně nepatří: "Kdo chce hrát pořádně, musí hrát soustředěně. A to se zapnutým telefonem prostě nejde."

Pokud jde ale někdo na hřiště například na pracovní schůzku a na golfu mu vlastně vůbec nezáleží? Ať si klidně telefonuje. Hlavně ať neruší nikoho, kdo golf bere vážně," přidává Hepnar.

Profesionální trenér Ondřej Bosák je smířlivější. "Myslím si, že když se někdo v nestřeženou chvíli podívá, jestli mu nepřišla SMS a případně ji bleskurychle vyřídí, nic se nestane. V žádném případě to ale nesmí nikoho rušit ani nijak zdržovat hru."

Že by erotická SMS? Ale kdež, tohle je z letošního Masters, to už byl Tiger Woods hodný...

Že by erotická SMS? Ale kdež, tohle je z letošního Masters, to už byl Tiger Woods hodný...

Pokud bude v roce 2011 povoleno používat mobilní telefony na akcích PGA Tour a nebudou nijak narušovat průběh turnaje, bude možná další golfové tradici definitivně odzvoněno.