Henrik Stenson

Henrik Stenson | foto: AP

Hraju pro peníze. Golfista Stenson nezastřeně o saúdskoarabské nabídce

  • 3
Švédský golfista Henrik Stenson se nezdráhal přiznat, že za jeho přestupem z PGA Tour do série LIV byly peníze. Mrzí ho ale, že kvůli tomu přišel o funkci kapitána evropského výběru v Ryder Cupu.

„Jsem profesionál od roku 1998 a startovné a odměny na turnajích vždycky hrály roli při rozhodování o tom, jak si naplánujeme kalendář. A tohle nebylo nic jiného,“ citovala Stensona agentura Reuters.

Vedle vítěze British Open z roku 2016 zlákala lukrativní série financovaná Saúdskou Arábií například šestinásobného vítěze majorů Phila Mickelsona nebo bývalou světovou jedničku Dustina Johnsona.

Stenson kvůli přestupu přišel o funkci kapitána evropského výběru v Ryder Cupu, který při pěti startech třikrát s týmem ovládl. Jeho nástupcem by se podle médií měl stát Angličan Luke Donald, jenž už v minulosti roli plnil.

Stenson zdůraznil, že udělal všechno pro to, aby mohl v kapitánské roli setrvat. „Nakonec rozhodli, jak rozhodli. Jsem zklamaný, ale život jde dál,“ přidal šestačtyřicetiletý Švéd, který doufá, že neshody mezi sériemi se podaří brzy urovnat.

Hráči, kteří přešli do nově vzniklé série, totiž dostali zákaz startu na okruhu PGA. „Mrzí mě, že to došlo tak daleko,“ řekl Stenson. „Snad se všichni brzy domluví a budeme moci společně nějak fungovat,“ dodal.

,