Kdo je blíž k vlajce? Na tom nezáleží, hlavně ať už někdo hraje!

Kdo je blíž k vlajce? Na tom nezáleží, hlavně ať už někdo hraje! | foto: Profimedia.cz

Golfové prohřešky, 7. kapitola: nemusí hrát ten, kdo je nejdál

  • 0
Zdržet hru může leccos a v prohřešek proti jejímu duchu se může změnit i přílišné lpění na zvyklostech. Třeba přísné dodržování pořadí hráčů, kteří mají jít na ránu. Přitom k plynulému postupu celého flightu pomůže, když bez přemýšlení odehraje ten, kdo je u svého míče první.

Zvlášť patrné je to při krátké hře kolem greenu a při patování. Jen puntičkář trvá na pořadí podle vzdálenosti míče od jamky. I dohrávání krátkých puttů mimo pořadí urychluje hru.

Pravidla to totiž povolují. Hra mimo pořadí není trestná, i když obecně je na řadě vždy ten hráč, jehož míček je od vlajky nejdál.

Kdo někdy hrál s člověkem, který provádí před odpalem různé cviky, dechové i další, desetkrát si cvičně švihne a nakonec vymění hůl, poznal skutečně jemné umění zdržování golfové hry.

Protahovací cviky golfistům prospívají, ale začít s nimi až před úderem se nedoporučuje.

Protahovací cviky golfistům prospívají, ale začít s nimi až před úderem se nedoporučuje.

Je to často někde na hranici, není to přesně postižitelné, zato velmi protivné.

Je to přechod k opravdu "tvrdým" prohřeškům proti tempu. Patří sem třeba vyžínání trávy před úderem v roughu. To když hráč udělá v okolí balonu tolik cvičných švihů, že si tím vytvoří takovou maličkou fairway. Ono se to z ní hraje o moc líp...

Občas je volba hole předem daná a není nutné nad ní moc přemýšlet.

Občas je volba hole předem daná a není nutné nad ní moc přemýšlet.

Durchšlágy alébrž prošvihy hru zdržují taky a bývá to dvojnásobný prohřešek. Když golfista máchne nad míčem, aniž by se ho dotkl, a nepočítá si za to ránu, je to proti pravidlům. Nebyla to vlastně cvičná rána? Ne, nebyla, docela dobře se to pozná.

Pokopnutí míčku je vcelku zbabělá a opovrhovaná, leč některými hráči často využívaná cesta, jak se dostat do hratelnější pozice. Hru mohou zdržet dohady s partnerem, který si toho všimne.

Nešvar měnit hůl pro úder okoukali rekreační golfisté od profesionálů.

Nešvar měnit hůl pro úder okoukali rekreační golfisté od profesionálů.

A konečně tu máme i prohřešky, při nichž jde jejich pachatelům zdánlivě o zrychlení hry. Distingovanější metoda, jak si pomoci k lepší pozici, je zvednout míček k identifikaci. To dělají ti, kteří velice spěchají ke svému míčku, vítězoslavně ho zvednou nad hlavu a s výkřikem "jo, je to můj" ho položí jen velmi přibližně do těch míst, kde původně ležel.

A pak je tu neadekvátní nátlak rychlejšího flightu na pomalejší. To když přiletí míček za paty hráče připraveného k odpalu. Většinou už vlastně neletí, jen se kutálí, ale přesto je to přinejmenším neslušné.

A jeden prohřešek navrch - zakřičet "fore", když balon v pohybu ohrožuje nic netušícího golfistu vpředu, se taky někdy zapomíná.


Témata: Handicap (golf)