Kevin Streelman na turnaji Travelers Championship v Cromwellu. | foto: AP

Streelman úžasně finišoval za titulem, golfová PGA Tour má nový rekord

  • 0
Takový finiš ještě na PGA Tour nikdy k vidění nebyl. Americký golfista Kevin Streelman zahrál v závěru turnaje Travelers Championship v Cromwellu sedm birdie za sebou a rekordní série ho vystřelila k druhému triumfu kariéry. O ránu za ním skončili na děleném druhém místě Španěl Sergio García a Korejec K.J. Choi.

Přitom nic nenasvědčovalo tomu, že se Streelman stane hrdinou. Na posledních čtyřech turnajích neprošel cutem a ani v Cromwellu zpočátku nijak nezářil, až vydařené třetí kolo ho posunulo na dělenou sedmou příčku se ztrátou čtyř ran na vedoucího krajana Ryana Moorea.

V první polovině finále ovšem zahrál dvě bogey a výhra s prémií ve výši 1,116 milionu dolarů se zdála nedosažitelná. Jenže na posledních deseti jamkách mu vždy stačil jediný pat. Mnohdy i dílem štěstí, třeba při dlouhém zakončení na šestnáctce zdánlivě ztracený míček opsal před jamkou kouzelný oblouk a pak se překvapivě a neochotně skulil dolů. 

Pětatřicetiletý Streelman zářil, byl plný emocí, radostně políbil svou manželku Courtney a šestiměsíční dcerku Sophii pyšně vystavoval nad hlavou jako vítěznou trofej, kterou dostal o pár okamžiků později. „Ta závěrečná devítka byla jako splnění snu,“ rozplýval se.

Turnaj prý dohrál jako v transu. „Byl to stav, ve kterém všechno bylo pomalé, jasné a zřejmé, dráhy byly snadno k přečtení, jamky se zdály větší a nezáleželo ma tom, jak člověk přečte pat, protože prostě ví, že to tam spadne, ještě než ho zahraje,“ popisoval Streelman.

Závěrečnou šňůrou zlomil dosavadní maximum krajana Mikea Souchaka, který v roce 1956 zakončil šesti birdie a vyhrál turnaj St. Paul Open. Absolutní rekord v počtu jamek, na kterých hráč skóruje, drží s devíti birdie za sebou jiný Američan Mark Calcavecchia z Canadian Open z roku 2009.

Golfový turnaj PGA Tour v Cromwellu

- dotace 6,2 milionu dolarů

Par 70: 1. Streelman (USA) 265 (69+68+64+64), 2. García (Šp.) 266 (65+69+65+67) a K.J. Choi (Korea) 266 (65+65+69+67), 4. Baddeley (Austr.) 267 (67+66+65+69), 5. Steele 268 (62+69+71+66) a Moore (oba USA) 268 (63+68+66+71).

,