Martin Laird

Martin Laird | foto: AP

Devítka hrdinů z Ryder Cupu zase hraje turnaj, vedou ale jiní

  • 1
Jeden z domácích Skotů a tři ne zrovna favorité předčili v prvním kole Alfred Dunhill Links Championship nejen zbylé startovní pole, ale v něm hlavně devět hrdinů evropského týmu, který v pondělí slavně dobyl zpět prestižní týmovou trofej Ryder Cup.

V tak silném startovním poli na třech různých tradičních linksových hřištích se prosadil někdejší znalec prostředí Martin Laird, jenž paradoxně doma moc nehrává. Jako jediný z kvarteta lídrů hrál na Kingsbarns. "Není to špatný začátek," usmál se Skot.

Stejný výsledek jako on, tedy 66 ran (šest pod par) si připsali Maarten Lafeber z Nizozemska (hrál Cournoustie), Ricardo Gonzalez z Argentiny a Dán Thomas Björn (oba St. Andrews).

Posledně jmenovaný má coby vicekapitán také podíl na zisku Ryder Cupu. V letošním žebříčku Race To Dubai na tom není moc dobře. "Bylo to těžké, pozice jamek jsou opravdu vymyšlené," utrousil muž, jenž figuruje až ve třetí padesátce. Další sezonu na European Tour má ale jistou díky červnovému vítězství v Portugalsku.

Thomas Björn, vítěz Open de Portugal2010.

Thomas Björn, vítěz Open de Portugal2010.

Nic takového nelze tvrdit o Holanďanovi s Argentincem, pro něž by bylo případné vítězství na turnaji s dotací pět milionů dolarů kolosálním úspěchem.

Lairda přivítalo publikum, v němž byla celá jeho rodina, letos už potřetí, což je neobvyklé. Na Scottish Open v Loch Lomond skončil třiadvacetiletý golfista na 26. místě, kdežto na British Open právě v St. Andrews neprošel cutem.

Kaymer nejvýš z hrdinů z Celtic Manor

Nejlepší výsledek z vítězů Ryder Cupu zahrál ten, jemuž se před necelým týdnem v Celtic Manoru dařilo nejmíň, Němec Martin Kaymer. Se skóre -4 se dělí o jedenácté místo.

První muž finančního žebříčku zahrál šest birdie a mohl se vyrovnat vedoucímu kvartetu, ale zapsal také dvojici bogey.

Martin Kaymer, KLM Open, 4. kolo

Martin Kaymer, KLM Open, 4. kolo

O ránu horší je Angličan Ross Fisher, zatímco jeho krajan Lee Westwood a Severoir Graeme McDowell drží se dvěma ranami pod par dělenou 47. pozici.

Vstup do linksového mistrovství nevyšel Edoardovi Molinarimu, jenž bude z průběžného skore +1 a 107. pozice útočit na lepší umístění. Než hráči vystřídají i zbylá dvě hřiště, může se podaří výrazně proměnit, jak to v tomto turnaji obvykle bývá.