Blesk nad golfovým hřištěm v kalifornské Temecule.

Blesk nad golfovým hřištěm v kalifornské Temecule. | foto: ČTK

Déšť, sníh, vítr, golf se hrát dá i tak. Na blesky ale pozor

  • 0
Loni tady vyhrál tým ze Sunny Hills. Slunečné Vrchy, to je pro jihokalifornský kraj naprosto případné pojmenování. Letošní ročník golfového turnaje středních škol tohoto amerického státu v Temecule poznamenalo počasí. A jak dokládají další snímky, nejen tam.

Povětrnostní extrémy jsou na západním pobřeží USA ovšem také běžné. Středeční hromy a blesky zapříčinily odklad turnaje, zatímco daleko odtud se přehnala průtrž mračen nad pohořím Beskydy a golf se hrál.

Mokrý byl i včerejší předkrm k americkému profesionálnímu turnaji v Ohiu, takzvaný Memorial Skins, v němž se utkaly legendy svých časů, Jack Nicklaus a Tiger Woods. Déšť nad hřištěm v Dublinu ale neodradil davy návštěvníků, kteří se třásli, jen aby se hrálo, počasí nepočasí.

Letos už se stalo, že na turnaji PGA Tour v Pebble Beach znemožnil déšť odehrát všechna naplánovaná kola. Dustin Johnson se stal vítězem po 54 odehraných jamkách. S mokrem se potýkal i jeden z loňských majorů, PGA Championship v kalifornském Oakland Hills. Nedohraný turnaj vede statistika od roku 2005, kdy byl po třech kolech za vítěze BellSouth Classic u zatopeného greenu osmnácté jamky vyhlášen Phil Mickelson.

Pořadatelé letošního Moravia Silesia Open v Čeladné si pochvalují termín, jaký po návratu European Tour do České republiky dostali, tedy přelom července a srpna. "Když si vzpomenu, jak jsme mrzli tehdy v říjnu v Mariánských Lázních, tohle je termín z říše snů," potvrdil důležitost klimatických podmínek prezident České golfové federace Milan Veselý v připomínce roku 1994, kdy se prestižní série podívala do Česka poprvé.

Ropice se stejně jako Čeladná rozkládají na úpatí Moravskoslezských Beskyd, jen o něco východněji, a přívaly srážek, jež ve středu poznamenaly první den jamkovky českých profesionálů, jsou varováním. Něco takového se v podhůří může stát i v srpnu. Match Play Moravia Steel se nicméně hrál, na rozdíl od kalifornského středoškolského CIF/SCGA championship v Temecule, kde - ironií osudu - činí červnový srážkový průměr pouhý jeden centimetr.

Takový turnaj, ať se hraje kdekoli na světě, jehož rozpočet je částečně závislý na divácké účasti, je tedy do jisté míry riskantním podnikem. A na riziko mizerného počasí leckde upozorňují návštěvníky i výrazné nápisy a cedule, jak je vidět ve fotogalerii. Ta zároveň dokládá, že golfisté nedbají vrtochů počasí a neodpustí si vyjít si na hřiště, ať je překvapí sebevětší slota. Bleskům v otevřené pláni široké fairwaye je nicméně rozhodně lepší se vyhnout.