John Daly v kvalifikaci na US Open.

John Daly v kvalifikaci na US Open. | foto: AP

Daly v nápadných kalhotách neuspěl, US Open si nezahraje ani Čejka

  • 5
Býval světovou jedničkou, teď se trápil v kvalifikaci. A uspěl, takže David Duval obohatí svou účastí golfové US Open, kde skončil nejlépe sedmý, ale to už je drahně let. Pondělním sítem naopak neprošli například německý reprezentant s českými kořeny Alex Čejka ani bouřlivák John Daly.

Je to kruté a bláznivé zároveň, podle amerických měřítek však vrcholně spravedlivé. Asi jako když na světové atletické či plavecké šampionáty jede první trojice z národního mistrovství USA, byť by se tento jediný závod nevyvedl favoritovi favoritů. Avšak zatímco se to příliš často nestává a v poslední době se nacházejí cesty, jak pravidla "ohnout", golfová kvalifikace je plná příběhů zmaru.

Ten Čejkův je podobný. Rodák z Mariánských Lázní žádal vedení PGA Tour, aby směl hrát kvalifikaci v Columbusu. Tam by se mohl snadno přesunout po dálnici z Memorial Tournament ve Springfieldu, kde skončil třiadvacátý. Zamítavé stanovisko označili tvůrci oficiálního hráčova webu za absurdní, protože letecký přesun do Memphisu, v jehož okolí se konala další část kvalifikace, trval několik hodin.

US Open 2009

Termín: 18. - 21. června
Hřiště: Bethpage State Park, Farmingdale, New York
Délka - par: 7214 yardů (7596 metrů) - 70
Dotace: 7,5 milionu dolarů
Obhájce: Tiger Woods

Na Ridgewy Course zahrál Čejka +2, na German Town (ironicky pro název jeho vlasti) pak +1 a byl vyřazen. Stejná hřiště byla příliš těžká pro navrátilce Dalyho, jenž po rekonvalescenci ze svalového zranění sice mírně zhubl, ale po šestatřiceti jamkách, odehraných během jediného dne s výsledkem +1, si ulevil: "Moje nohy jsou unavené."

Na Nový rok jej PGA potrestala zákazem startů v americké části za to, že na turnaji v Austrálii rozbil fotoaparát divákovi, jenž použil blesk v momentě Dalyho švihu. Což je sice proti pravidlům, ale vedení série to přičetlo k minulým prohřeškům milovníka alkoholu a různých roztržek. Do Tennessee přicestoval třiačtyřicetiletý muž v modrobíle kostkovaných kalhotách, ale na US Open si je nevezme.

Divákům v TPC Bethpage se nepředstaví ani Davis Love III, jenž svého času rovněž pobýval ve světovém top 10. Mezi třinácti šťastlivci z více než šedesáti uchazečů je naopak teprve čtyřiadvacetiletý Casey Wittenberg, brázdící PGA Tour pátým rokem bez úspěchu. Na hřištích v Tennessee ale vyrůstal...

Sedmnáctka kvalifikantů z Columbusu, kam se sjelo více než sto aspirantů, také obsahuje málo známá jména, mezi nimi výrazně ční to Duvalovo, a také jméno Toma Lehmana. "Tohle pro mě znamená víc, než když jsem převzal v neděli šek," řekl padesátiletý veterán s odkazem na 18 600 dolarů, které mu patří za 45. místo ve Springfieldu.

US Open s letošní dotací 7,5 milionu dolarů zkrátka táhne. Pro profesionály je areál Bethpage výzvou. Je to sice public, ale u jeho Černého hřiště varuje cedule příchozí: "Krajně obtížné hřiště, doporučujeme jen výtečným golfistům".