Paul Goydos jako čtvrtý hráč v historii PGA Tour zahrál 59 ran.

Paul Goydos jako čtvrtý hráč v historii PGA Tour zahrál 59 ran. | foto: AP

Co PGA Tour už 11 let nezažila. Goydos zahrál pod magických 60 ran

  • 6
Turnaj PGA Tour je zastíněn akcí v Evropě co do zvučnosti jmen, nikoliv však výkony. Na úvod John Deere Classic hráči hřiště rozstříleli a Paul Goydos i Steve Stricker se dokázali za osmnáct jamek dostat na dvouciferné skóre.

59. V golfu je to magické číslo. Zahrát tento počet ran znamená pro golfistu zapsání se do historických tabulek. Tedy jen když se to týká osmnácti jamek. Teprve počtvrté v historii PGA Tour se stalo, že hráč dokázal zahrát soutěžní kolo za 59 ran. Naposledy se to povedlo v roce 1999 Davidu Duvalovi, jenž tehdy nějaký čas strávil na postu světové jedničky. Nyní je tím šťastlivcem šestačtyřicetiletý Paul Goydos.

59 na PGA Tour

1977 Al Geiberger (Colonial Country Club)
1991 Chip Beck (Las Vegas Invitational)
1999 David Duval (Bob Hope Classic)
2010 Paul Goydos (John Deere Classic)

"Je to skoro bájné číslo," řekl vítěz dvou turnajů PGA Tour. Ve světovém žebříčku je Goydos na 137. místě.

Během osmnácti jamek zahrál dvanáct birdie a šest parů. Výborně mu vyšla především druhá devítka, na které zahrál osmkrát birdie a pouze na patnáctce měl par.

Goydos vyrazil na hřiště v dopolední části se svým krajanem Michaelem Letzigem a Mattem Jonesem z Austrálie. Jejich výkon 64 ran by na začátku většiny jiných turnajů na PGA Tour znamenal vedení. V Silvisu však ztrácení na Goydose pět ran.

Paul Goydos, John Deere Classic

Paul Goydos během úvodního kola John Deere Classic

Goydosovi se přitom letos moc nedaří. Umístění v první desítce zažil naposled v únoru, nejhorším měsícem byl červen. Hráč, kterého provázejí problémy s kyčlí, nejprve na St. Jude classic odstoupil po prvním kole, na zbylých dvou turnajích neprošel cutem a balil kufry po dvou kolech.

První kolo bylo pro hráče velmi přívětivé. Hned stovka z nich dokázala zahrát pod par. Steve Stricker dokonce předvedl osobní rekord, když byl jen o ránu horší než Goydos. Momentálně hráč č. 4 dokázal během osmnácti jamek zahrát jedenáct birdie.

John Deere Classic - po 1. kole

1. Paul Goydos (USA) -12
2. Steve Stricker (USA) -11
3. Matt Jones, Aaron Baddeley, James Nitties (všichni Austrálie), Michael Letzig (USA) -7
7. Jay Williamson, Scot McCarron, Charley Hoffman (všichni USA), Daniel Chopra (Švédsko) -6