Clarke zažil nejlepší časy své kariéry v letech 2000 až 2002, kdy prorazil do první světové desítky.

Clarke zažil nejlepší časy své kariéry v letech 2000 až 2002, kdy prorazil do první světové desítky. | foto: europeantour.com

Clarke navázal na vítězství v Irsku, vede i ve Skotsku. Skvělé kolo měl John Daly

  • 2
Zkušený Clarke ve středu vyhrál skvěle obsazený charirativní turnaj v Irsku, o den později je ve vedení rovněž dobře obsazeného Scottish Open.

Do Scottish Open, generálky na 150. roční slavnějšího British Open, vstoupil nejlépe Darren Clarke ze Severního Irska. Jednačtyřicetiletému matadorovi European Tour se podařilo obejít hřiště Loch Lomond za 65 ran, což znamená šest úderů pod par.

Clarke tento týden už jeden turnaj vyhrál - konkrétně skvěle obsazenou dvoudenní charitativní akci JP McManus, na které startoval mimo jiné i Tiger Woods. Zatímco řada hráčů bere Scottish Open jako přípravu na třetí major sezony, pro Clarka je to poslední možnost, jak se na něj kvalifikovat.

Ránu na něj ztrácejí Ital Edoardo Molinari, Angličan Graeme Storm a Ir Damien McGrane.

Hráčům ze Severního Irska se letos daří - Rory McIlroy zaznamenal první vítězství na PGA Tour, Graeme McDowell vyfoukl před třemi týdny Američanům jejich US Open na extrémně náročném hřišti Pebble Beach. První jmenovaný se už připravuje v St. Andrews, McDowell je spokojený s parem, který v úvodním kole skotského turnaje zahrál. Bylo to jeho první soutěžní kolo od triumfu v Pebble Beach.

Graeme McDowell, US Open, 4. kolo

Letošní vítěz US Open Graeme McDowell

"Dvě birdie na závěr vždycky potěší a s prvním dnem po pauze jsem spokojen," uvedl McDowell.

Velmi dobré kolo předvedl John Daly. Američan s nálepkou problémového hráče zahrál 67 ran a díky tomu je na skóre -4. Spolu s Dalym se o páté místo dělí další populární hráč - teenager Rjo Išikava. Osmnáctiletý Japonec, kterému se podařilo zahrát před dvěma měsíci na turnaji asijské tour kolo za rekordních 58 ran, má ve skórkartě jediné bogey a pět birdie.

Phil Mickelson během prvního kola Scottish Open

Phil Mickelson během prvního kola Scottish Open

Tradičně vlažný začátek předvedla světová dvojka Phil Mickelson, jenž se opět bude snažit sesadit Tigera Woodse po pěti letech z golfového trůnu. Slavný levoruký hráč obešel hřiště v paru a o 45. příčku se dělí s řadou hráčů včetně již zmíněného McDowella, Martina Kaymera nebo Camila Villegase.