Roland Thatcher, druhé kolo Children´s Miracle Classic 2010.

Roland Thatcher, druhé kolo Children´s Miracle Classic 2010. | foto: AP

Chtěl si zatrénovat na kvalifikaci, najednou hraje o velké peníze

  • 0
Druhé kolo Children´s Miracle Network Classic se neslo ve znamení ofenzivy potřebných. První desítka průběžného pořadí se hemží hráči, kteří bojují o umístění do 125. pozice konečného finančního žebříčku PGA Tour, což jim dá jistotu plného členství i na příští rok. A všem vévodí naprosto nečekaný lídr Roland Thatcher.

Poslední turnaj Podzimní série a závěrečný soutěžní díl zámořského okruhu má přitom ve startovní listině i favority, ale ti nehrají pod tlakem jako třeba právě Thatcher. Ten může na postup myslet jedině v případě, že v Lake Buena Vista poblíž Orlanda na Floridě skončí do druhého místa. A docela k tomu spěje.

"Chtěl jsem si tady zatrénovat na kvalifikaci. Ovšem moje cíle se teď změnily," usmíval se v klubovně Thatcher. Přestože ve své letošní první plnohodnotné sezoně po čtyřleté výkonnostní přestávce třiatřicetiletý Američan nijak neoslňoval a při nadpoloviční většině startů neprošel cutem, teď hraje jako vyměněný.

V pátečním kole připsal na hřišti Magnolia Course devětkrát birdie a výsledek 63 ran je nejlepším z celého dne. Kdyby Thatcher získal 846 tisíc dolarů, což je prémie pro vítěze z celkové dotace 4,7 milionu, překonal by mnohonásobně vše, co dokázal až dosud. Letošní desáté místo z Zurich Classic i loňské druhé z Buick Open.

"Dostal jsem se tak nízko, jak jsem schopen," dodal trojnásobný vítěz turnajů "druholigové" Nationwide Tour, jenž má navíc impozantní postavení. V polovině turnaje v Disneylandu má bilanci 16 ran pod par a náskok čtyř úderů před dvojicí na druhém místě.

Chris Stroud, druhé kolo Children´s Miracle Classic 2010.

Chris Stroud, druhé kolo Children´s Miracle Classic 2010.

Tu tvoří jeho krajané Chris Stroud a Brian Gay. Prvně jmenovaný by o místo mezi 125 býval přišel, kdyby neprošel cutem. "Jsem v bezpečí," oddechl si. Druhý už se bát nemusí, přesto ho žene vědomí, že letos není tak úspěšný jako v předchozích dvou sezonách PGA Tour, kdy dokázal i vítězit.

Další místa jsou v top 10 až na Jerryho Kellyho obsazena golfisty řídce frekventovaných jmen z druhé stovky finančního žebříčku. V sobotu a v neděli se dá čekat tlak alespoň některých z nich na ještě lepší pozici. Příkladně dělené páté místo jen těsně na stopětadvacítku nestačí Jeffu Quinneymu a Mark Wilson by na stejné příčce musel čekat na výsledky ostatních.

Brian Gay, druhé kolo Children´s Miracle Classic 2010.

Brian Gay, druhé kolo Children´s Miracle Classic 2010.

Ve druhém kole si pohoršil jeden z favoritů Rickie Fowler. S přispěním jednoho double bogey zahrál jen dvě rány pod par a se skóre -8 se dělí o jedenácté místo. Na snazším Palm Course se naopak zlepšili Stewart Cink a Ryan Palmer, i když zůstávají ve třetí a čtvrté desítce leaderboardu.