Ernie Els si letos brousí zuby na úspěch na major turnajích

Ernie Els si letos brousí zuby na úspěch na major turnajích | foto: AP

Bývalý světový lídr Els začal patovat jako za mlada a věří i v návrat lepších časů

  • 0
Nový míček a staré patování. I to má pomoci bývalé světové jedničce Erniemu Elsovi k tomu, aby pro něj letošní sezona byla po delší době úspěšná.

Jeden z nejlepších golfistů posledních patnácti let má za sebou šedesátku vyhraných turnajů a dokonce i tři triumfy na majorech - naposledy se však Ernie Els z titulu na jendom ze čtyř nejprestižnějších turnajů radoval před osmi let na British Open.

Svého času byl i světovou jedničkou, v roce 2005 měl však problémy s kolenem a od té doby jeho kariéra spíše uvadala. Po rekordních 750 týdnech dokonce vypadl z elitní desítky světového žebříčku. Kromě zranění se Els potýkal i s problémy v rodině, jeho syn totiž trpí autismem.

Dalším důvodem poklesu výkonnosti bylo i patování. Právě na greenech Els ztrácel ty nejdůležitější rány. Čtyřicetiletý Jihoafričan loni pracoval zejména na krátké hře, letos se prý soustředí na práci s putterem.

Po slibném pátém místě na San Diego Open v rozhovoru uvedl, že se v posledních měsících necítil při patování pohodlně. Proto se rozhodl změnit styl a přešel k držení a postoji, se kterým hrával ve svých mladých letech.

"Nyní mi přijde, že mám větší kontrolu nad míčkem, cítím se pohodlněji, hlavně v práci s rameny," řekl Els, který letos vyměnil i míček. Od firmy Callaway si nechal vyrobit měkčí pro krátkou hru a nemůže si ho vynachválit. I když s ním je o pár metrů kratší.

Ernie Els, HSBC Championship

Els chce po osmi letech titul z majoru

Už teď si Els začíná brousit zuby na hlavní turnaje sezony, tzv. majory. První na řadě bude Masters tradičně na Augusta National, US Open se letos bude hrát v Pebble Beach, British Open v St. Andrews a PGA Championship ve Whistling Straits. "Všechna ta hřiště mám moc rád," řekl Els, který například na Pebble Beach skončil v roce 2000 druhý. Ve finálovém flightu ho porazil Tiger Woods. A St. Andrews? "To hřiště znám jak své boty," prohlašuje Jihoafričan.

Els dokonce v roce 2007 vyhlásil tříletý plán, jehož vyvrcholením měl být sesazení Tigera Woodse ze světového trůnu. Do finálového roku svého plánu však Els vstupuje až z dvacátého místa. Na vítězství na turnaji už čeká takřka dva roky. Slušný výkon v Torrey Pines ale naznačil, že by půst mohl brzy ukončit.