Jamka č.18 hřiště pro US Open 2009.

Jamka č.18 hřiště pro US Open 2009. | foto: AP

Brutálně dlouhé hřiště pro US Open se nejlepším golfistům odmění

  • 5
Rok 2002 byl pro Black Course v Bethpage State Parku výjimečný. Byl vytvořen dosud platný rekord hřiště a hned tři golfisté zahráli na třech různých jamkách hole-in-one. Dokázat totéž na US Open 2009, jež se sem ve čtvrtek po sedmi letech vrací, bude při ztížených podmínkách ještě těžší.

Vysoký rough, superrychlý green, to vždy omezovalo výběr hřiště pro tento turnaj z kategorie major. Letos padla volba na public, což není zcela obvyklé. "Na takových jsem vyrostl," komentoval výběr Tiger Woods. I proto, ale zdaleka nejen proto, je světový hráč číslo jedna, trojnásobný vítěz turnaje a obhájce loňského prvenství považován za největšího favorita.

Když se tu hrálo poprvé, hovořilo se o "brutální délce" hřiště. Letos je ještě o 200 metrů delší. "Byl to turnaj pro ranaře a byla moje chyba, že jsem tam neuspěl," rozvzpomněl si Jim Furyk pro agenturu Reuters, jak minule neprošel cutem. "V minulých třech letech mi ale výběr hřiště vyhovoval, tak si letos zachovávám pozitivní přístup," dodal Američan, jenž US Open vyhrál v roce 2003.

Plakáty na golfové US Open 2009.

Experti ale letos předpovídají, že nejdůležitější část bitvy o trofej se odehraje při patování. "Budou hladké, jak jen to současná technika dovoluje, ale to platí pro všechny turnaje PGA," připomněl expert PGA Mike Vitti.

hřiště

BLACK COURSE
Architekt A.W. Tillinghast (1936).

Par 70.

Délka 7426 yds/6790 m

Rekord 66 (N.Faldo 2002)

Tento "guru statistiky", jak ho mnozí nazývají, si nedovolil dát na první místo mezi favority nikoho jiného než Woodse, za něj pak zařadil Paula Caseyho (25. v dlouhodobé tabulce délky drivů a 19. v úspěšnosti patů) a Geoffa Ogilvyho (do 40. místa ve všech rozhodujících položkách).

Pomyslnou divokou kartu udělil Vitti světové dvojce Philu Mickelsonovi, ačkoli jeho statistika vykazuje značnou nevyrovnanost. V minulém týdnu v St. Jude po pětitýdenní herní přestávce devětapadesátým místem nepřesvědčil, ale jisté zkušenosti by se na tak těžkém hřišti měly projevit. "Trefit fairway bude skutečně těžké, ale je to fér. Hřiště je perfektně připravené a dobrým hráčům umožní napravit chybu," komentoval zkušenosti z prvního tréninku Mickelson.

Mike Davis, ředitel Golfové asociace USA pro pravidla a soutěže, kvitoval první zkušenosti profesionálů s povděkem: "Chceme, aby US Open bylo v každém aspektu tou nejtěžší prověrkou v celém roce." Podle něj se ale takovému hráči, jemuž se povede perfektní rána, Černé hřiště v Bethpage bohatě odmění.

charakteristika

BETHPAGE STATE PARK

Pět osmnáctijamkových hřišť (Černé, Červené, Modré, Žluté, Zelené).

Obsazenost zhruba 300 tisíc kol ročně.

Farmingdale, stát New York, 9000 obyvatel.