Hřiště Albatross Golf Clubu ve Vysokém Újezdě u Prahy.

Hřiště Albatross Golf Clubu ve Vysokém Újezdě u Prahy. | foto: Martin Kabát, Bunkershot

Albatross se dočasně změnil, aby byl ke golfistkám spravedlivý

  • 0
Hřiště Albatross Golf Resortu, na němž se od pátku do neděle uskuteční první turnaj ženské evropské profesionální série v Česku, proslulo mezi tuzemskými golfisty jako vždy pečlivě upravené, byť je přece mladé a chybí mu jiskra přírodní estetiky. Špičkové hráčky ho ovšem poznají poněkud jinak.

"Bylo nutné přihlédnout k různým vlivům – ať už z hlediska počasí nebo strategie hry," říká Ondřej Nerud, zástupce promotérské agentury Goram. Společně s Andym Lottem a Jiřím Dvořákem "stavěli" jamky pro Prague Golf Masters.

Nebude se hrát ze standardních modrých odpališť, na ně se hráčky postaví jen v pěti případech – na jamkách 5, 12, 14, 16 a 17. Nicméně to neznamená, že na zbylých odpalištích diváci uvidí golfistky drajvovat mezi červenými kameny. "Na některých jamkách se postaví i na bílá odpaliště," potvrzuje Nerud.

Český profesionál Lukáš Tintěra, jenž působí v místní akademii, si je jistý, že hřiště bude pro potřeby ženského turnaje dobře připravené. "Viděl jsem rozpis a některým našim hráčkám, které to tu neznaly, jsem do birdie karet kreslil, na které bunkery mají hrát, do kterých stran a kde je největší nebezpečí," potvrdil.

Nejdelším čtyřparem na hřišti bude osmička s délkou 357 metrů. Jen o šest metrů kratší je sedmnáctka a čeká se, že i ta bude budit dostatečnou pozornost hráček. "Bylo nutné vědět, odkud většinou fouká vítr, jak je silný, kde jsou dopadové zóny a mnoho dalších věcí," říkal hlavní greenkeeper Jiří Dvořák.

Hřiště Albatross Golf Clubu ve Vysokém Újezdě u Prahy.
Hřiště Albatross Golf Clubu ve Vysokém Újezdě u Prahy.
Hřiště Albatross Golf Clubu ve Vysokém Újezdě u Prahy.

Tintěra na jeho adresu říká, že jestliže má zkušenosti ze skotského St. Andrews, nemohou si hráčky přát víc: "Nikde u nás není rychlejší putting green. Kvalita bude určitě dobrá jak na hřišti, tak v zázemí."

Andy Lott, jeden z hlavních představitelů Ladies European Tour, areál u Vysokého Újezda pochválil: "Byl jsem velmi spokojen se stavem hřiště a také s tím, jak jsme si určili odkud se bude hrát." Jelikož má za sebou mnoho různých turnajů, dobře ví, jak a kam umístit pozice jamek a odpališť.

Jestli něco běžné hráče vyvádí na Albatrossu z rovnováhy, je to obtížný finiš. Závěrečné jamky jsou obklopeny vodou a některé lehce vybočují z hlavního charakteru hřiště. Profesionálové a profesionálky mají rádi výzvy v podobě obtížnosti, ale bývají hákliví na anomality a zrádná místa.

"Je nesmírně důležité mít vždy vyvážené obě dvě devítky," potvrzuje Lott, že nejdůležitější je, aby se ženy rozjely na další turnaje se zprávou, že nové hřiště na okruhu Ladies European Tour je férové. Jeho úkolem bylo zjistit, kde se dá hráčkám připravit trochu těžších jamek a naopak, kde jim vytvořit birdie jamky.

Podle Tintěry se to podařilo. "Nebude to ani ultra těžké, ale ani lehké. Budou mít spravedlivé hřiště," zhodnotil dočasné změny pro potřeby Prague Masters.

Celková délka hřiště bude 5 810 metrů, což je mezi tím, jak se hraje z modrých a žlutých odpališť. Par zůstává 72. Podle informací z oficiální facebookové stránky turnaje si hráčky, které dorazily mezi prvními, pochvalovaly stav tréninkových ploch i po pondělním dešti. V úterý a ve středu jsou na programu tréninková kola.