Zemřel autor slavného vozu Mini

L o n d ý n - Ve věku 77 let zemřel v Anglii John Cooper, proslulý konstruktér závodních vozů formule 1 a tvůrce legendárního automobilu Mini, který se stal v šedesátých letech kultovním vozítkem stejně jako 'Brouk' z továrny německého Volkswagenu.

Do světa automobilového sportu vstoupili Charles Cooper a jeho syn John v roce 1946 a zpočátku sklízeli úspěchy ve formuli 3. V královské třídě F1 zavedli revoluční uložení motoru za jezdce, s nímž definitivně prorazili v roce 1958. Vítězství Stirlinga Mosse s cooperem ve Velké ceně Argentiny dočista rozptýlilo pochybnosti, zda takovéto umístění motoru bude fungovat ve větších vozech.

V následujících letech dosáhla rodinná stáj největších úspěchů ve formuli 1. Australan Jack Brabham získal v roce 1959 titul mistra světa, tým vyhrál Pohár konstruktérů a v další sezoně Cooper 'double' zopakoval. Cooperovy vozy jely celkem 129 Grand Prix, v nichž vybojovaly šestnáct prvenství.

Také oblíbený Mini Cooper slavil vedle komerčního úspěchu sportovní triumfy. Jako první britský vůz vyhrál mistrovství Evropy v automobilových soutěžích a v letech 1964, 1965, 1967 zvítězil ve slavné Rallye Monte Carlo.

V běžném provozu patřili mezi vyznavače kultu malého vozidla například John Lennon a Paul McCartney ze skupiny Beatles, či herec Peter Sellers.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž