Wilsona poranilo zařízení HANS

  • 1
Kuala Lumpur - Britský nováček v mistrovství světa formule 1 Justin Wilson strávil noc po Velké ceně Malajsie v nemocnici. Hospitalizován byl kvůli dočasnému ochrnutí ruky, kterou mu poranily pásy bezpečnostního systému HANS, jenž má chránit jezdcům hlavu a krk. Nově zavedený povinný prvek však piloti kritizují a Brazilec Rubens Barrichello z Ferrari si stěžoval že límec zpevňující krk zavinil jeho nehodu v úvodním závodu v Melbourne. Wilsonovi v neděli pásy skříply nervy na ruce, takže s ní nemohl hýbat.

"Byl jsem v nemocnici na rentgenu, ale žádné zranění nenašli. Teď se cítím normálně. Dali mi nějaké utišující injekce a řekli, abych si pár dní odpočinul," uvedl čtyřiadvacetiletý Wilson pro BBC.

Podle šéfa týmu Minardi Paula Stoddarta trvalo mechanikům v depu osm minut, než se povedlo jezdce z kokpitu vyprostit. "Musíme zjistit, jak se to stalo, protože to mohl být ještě horší," řekl Stoddart. Wilson závod nedokončil kvůli poruše řízení.

Barrichello před závodem v Sepangu požádal, aby mohl jet bez systému HANS, což mu komisaři na doporučení lékaře Mezinárodní automobilové federace FIA výjimečně umožnili.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž