Vzdálí se svět rallye podobě F1?

  • 2
Praha - To, co se osvědčilo v závodech formule 1, přestává pomalu vyhovovat světovému šampionátu v rallye. Sílí tlaky, aby se v automobilových soutěžích změnil systém bodování, který je shodný s F1. "Chceme rallye přiblížit podobě ef jedniček, ale při rozdělování bodů bychom zřejmě měli udělat radikální změnu," prohlásil šéf rallyeového mistrovství světa David Richards. O co jde? V obou soutěžích získává body pouze šestice nejrychlejších jezdců, ovšem zatímco v F1 startuje v každém závodě pouze dvaadvacet pilotů, v rallye je jich několik desítek. Urvat bodík je tak pro mnohé prakticky nemožné.

Dosavadní systém, kdy vítěz bere 10 bodů, druhý v pořadí 6, třetí 4, čtvrtý 3, pátý 2 a šestý 1 bod, by se měl podle Richardse přetransformovat do podoby: 20, 15, 12, 10, 8, 6, 4, 3, 2, 1.

Obodováno by tak bylo deset jezdců, o čtyři více než dosud. Stejný systém bodování platil ve světových rallye v sedmdesátých letech.

Změna by vyhovovala hlavně slabším továrním týmům jakými jsou například Škoda nebo Hyundai. Pro ty je obrovským úspěchem zisk i jediného bodu.

Třeba piloti mladoboleslavského Škoda Motorsport nezískali ve čtyřech dosavadních závodech sezony ani bod - jako jediní ze šesti továrních týmů účastnících se šampionátu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž