Vlají rudé vlajky Ferrari, Schumacher potřetí vyhrál

I m o l a -
Fanoušek týmu Ferrari v extázi líbal silnici, na které se jela Velká cena San Marina, závod mistrovství světa formule 1. Jeho idol, německý pilot Michael Schumacher, cenil zuby v širokém úsměvu. Sezona je pořád teprve na začátku, ale Schumacher zatím míří přímo k titulu. Vyhrál třetí závod šampionátu, stejně jako dva předchozí. Cílem projel o chvíli dřív než Fin Mika Häkkinen na mclarenu. "Je to k vzteku. Ale aspoň jsem dojel do cíle," řekl Häkkinen. Šampion posledních dvou let úvodní závody sezony nedokončil pro poruchu auta. V Imole se dvě třetiny závodu zdálo, že je Häkkinen na cestě k vítězství. Skvěle odstartoval a před Schumacherem si držel bezpečný náskok. Jenže patnáct kol před koncem se všechno spiklo proti němu. V okamžiku, kdy zajížděl podruhé do boxů, jeho auto zpomalilo. "Přestal jsem cítit tah motoru. Ztratil jsem tři, čtyři vteřiny. A to mě stálo závod," vysvětlil Häkkinen. Reakce Ferrari byla rychlá. Schumacher, který se poprvé dostal na první místo, získal vpředu náskok přes dvacet vteřin. Zajel do boxů, a když se vracel, měl Häkkinena za sebou. "Byla to jediná možnost, jak se před něj dostat," řekl Schumacher. Häkkinenovi znovu nebyl nic platný triumf v kvalifikaci, kterou vždy vyhrál. V sobotu překonal Schumacherův čas v posledním kole o jednu desetinu. Pro stáj Ferrari, jíž desetitisíce italských fanoušků vytvořily domácí prostředí, to byla potupa. "Slíbil jsem, že v závodě budu lepší. A dodržel jsem to. Jsem rád hlavně kvůli italským tifosi," prohlásil Schumacher. "Dnešní den ani nemohl být lepší. Nelze si přát víc než vyhrát doma v Itálii a porazit na trati oba mclareny." Obhájce titulu je teď v těžké pozici. Häkkinen na Schumachera ztrácí 24 body. "Je na mně, abych zkusil vyhrát pár závodů a udržel s Michaelem kontakt," řekl Häkkinen.

Výsledky Velké ceny San Marina: 1. M. Schumacher (Něm., Ferrari) 31:39,776 (prům. rychlost 200,043 km/h), 2. Häkkinen (Fin., McLaren-Mercedes) -1,168, 3. Coulthard (Brit., McLaren-Mercedes) -51,008, 4. Barrichello (Braz., Ferrari) -1:29,276, 5. Villeneuve (Kan., BAR-Honda), 6. Salo (Fin., Sauber-Petronas), 7. Irvine (Brit., Jaguar -Cosworth), 8. Diniz (Braz., Sauber-Petronas), 9. Wurz (Rak., Benetton-Supertec), 10. Herbert (Brit., Jaguar-Cosworth) všichni -1 kolo.

Průběžné pořadí: 1. M. Schumacher 30 bodů, 2. Barrichello 9, 3. Fisichella (It., Benetton-Playlife) 8, 4.-5. Häkkinen, R. Schumacher (Něm., Williams-BMW) 6, 6. Villeneuve 5, 7.-8. Frentzen (Něm., Jordan-Mugen-Honda), Coulthard 4, 9. Trulli (It., Jordan-Mugen-Honda) 3, 10.-12. Button (Brit., Williams-BMW), Zonta (Braz., BAR-Honda), Salo 1.

Pohár konstruktérů: 1. Ferrari 39, 2. McLaren-Mercedes 10, 3. Benetton-Playlife 8.



Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž