DEN PRO RED BULL. Sebastian Vettel pouští šumivé víno za krk Daniela Ricciarda,...

DEN PRO RED BULL. Sebastian Vettel pouští šumivé víno za krk Daniela Ricciarda, vítěze Velké ceny Kanady. | foto: AP

Měl jsem obrovské štěstí, že jsem také neskončil ve zdi, říkal Vettel

  • 1
Sebastian Vettel slavil v cíli Velké ceny Kanady F1 třetí místo, ale kolo před cílem měl obrovské štěstí. Jen o centimetry ho minul havarovaný letící vůz Williams nešťastníka Felipeho Massy. "Měl jsem obrovské štěstí," přiznal čtyřnásobný šampion.

Vettel využil rychlosti svého vozu Red Bull v závěru závodu a po předjetí mexického jezdce Sergia Péreze získal zpět pozici na stupních vítězů, která mu patřila po kvalifikaci a také po startu závodu.

Výsledky závodu najdete ZDE

Za monopostem Red Bull se řítil vpřed williams brazilského pilota Massy. Také on chtěl před Péreze, předjížděcí manévr v první zatáčce mu však nevyšel a po nárazu do zadního kola vozu Force India vystřelil neovladatelný stroj Williams vpřed. Massa se jako pasažér v neovladatelném vraku řítil zezadu na Red Bull Vettela.

"Všiml jsem si, že jsou hodně blízko. Potom jsem uviděl ve zpětných zrcátkách, jak se něco bílého na mě řítí. Strhl jsem volant vpravo a Felipe proletěl vzduchem kolem mě," popisoval Sebastian Vettel, který na pódiu upřímně blahopřál k vítězství stájovému kolegovi Danielu Ricciardovi.

GRATULACE OD MISTRA. Sebastian Vettel blahopřeje týmovému kolegovi Danielu...

Úřadující mistr světa strávil většinu závodu za jezdci stáje Force India, kteří měli odlišnou strategii. Red Bull byl na kolo rychlejší, ale na rovinkách neměl proti strojům se silnějšími motory Mercedes šanci. Jak za Pérezem, tak předtím za Hülkenbergem mohl Vettel jen čekat, až se mu sami uhnou z cesty.

"Bylo to pro mě hodně složité," sděloval šampion. "Jednoduše jsme nebyli dost rychlí na rovinkách, neměli jsme dost výkonu. Přesto tento závod pokládám za začátek nové éry, motory Renault se hodně zlepšily, ale ještě nás čeká ještě hodně práce. Ke konci závodu se mi podařilo využit toho, že Pérez měl problémy s brzdami, ale i když jsem měl zadní křídlo otevřené a on zavřené, na rovinkách jsem ztrácel. Bylo to občas hodně depresivní."

Úřadující čtyřnásobný šampion se díky třetímu místu posunul na pátou příčku v mistrovství světa, jeho ztráta na vedoucího Rosberga se však opět zvětšila. Obhajoba titulu vypadá stále více nereálně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž