Velkou cenu Macaa vyhrál Francouz Gommendy

Macao - Na 6100 metrů dlouhém městském okruhu v Macau, jemuž se říká asijské Monte Carlo, se v neděli jel již 49. ročník populárního a prestižního závodu Formule 3. Velké ceny se zúčastnilo celkem třicet nejlepších jezdců této kategorie pilotujících vůz Dallara 302 poháněný celou škálou motorů. Vítězem se stal Francouz Tristan Gommendy. "Chci jezdit ve formuli jedna. Doufám, že mi k tomu tento výsledek pomůže a změní moji budoucnost. Ale to nevím," řekl jezdec na tiskové krátce po svém triumfu. Tristan Gommendy je letošním vítězem francouzské Formule 3 a zatím nedostal oficiální nabídku některého týmu testovat stroj formule jedna.

Kvalifikace, které se jela ve dvou vlnách,  vyšla nejlépe Italu Paolo Montinovi, který byl o více než sedm desetin vteřiny rychlejší než pozdější vítěz. Ze třetího místa na roštu do grand prix odstartoval Japonec Kousuke Matsuura, hned za ním byl Fin Heikki Kovalainen.

Závod se jel ve dvou patnáctikolových fázích. Té první jednoznačně dominoval Montin. Gommendy se po kolizi s Kovalainenem propadl o několik příček dozadu, ale v pátém kole se probojoval zpět a za Italem v cíli zaostal o osm desetin vteřiny.

Start do druhé jízdy se Montinovi vůbec nepodařil, protože se zasekl na startu a do vedení se tak prodral Kovalainen, když Gommendy byl v této fázi až čtvrtý. Francouz opět zabojoval a o svém triumfu rozhodl ve dvanáctém okruhu rozhodl tvrdým útokem. V té době již nebyl na trati Ind Narain Karthikeyan, který letos testoval monoposty Jaguar. Druhou příčku si na své konto připsal Kovalainen, třetí byl Japonec Takashi Kogure.

Součástí závodního víkendu byly také závody cestovních vozů, jichž se zúčastnili také Nicola Larini a Anthony Davidson, velké ceny asijských lokálních formulí a po trati se proháněly i superbiky.

Velká cena Macaa F3 - výsledky:
1. Tristan Gommendy (Francie) 1:18:03.20, 2. Heikki Kovalainen (Finsko) –2.104, 3. Takashi Kogure – 3.098, 4. Katsuyuki Hiranaka (oba Japonsko) –5.613, 5. James Courtney (Austrálie) –10.133, 6. Miloš Pavlovič (Jugoslávie) –11.064.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž