Takhle se k sobě měli Lewis Hamilton a Sebastian Vettel v květnu po Velké ceně Španělska. V Baku už tolik vzájemného respektu nenašli. A co teď v Rakousku? | foto: AP

Střet Vettela s Hamiltonem je prý uzavřenou kapitolou. Vážně?

  • 10
Na trati se potkají poprvé od vyhrocené Velké ceny Ázerbájdžánu. Grand Prix Rakouska na okruhu ve Spielbergu slibuje napínavé pokračování souboje o titul šampiona formule 1 mezi Sebastianem Vettelem a Lewisem Hamiltonem.

V Mercedesu tvrdí, že incident z Baku už je minulostí. „V každé sezoně formule 1 se objeví nějaká rivalita. Loni to byl náš interní souboj Lewis versus Nico (Rosberg), teď je to duel Ferrari s Mercedesem a Lewise se Sebastianem,“ podotkl ředitel stáje Toto Wolff před žhavým rakouským víkendem.

„Začalo to sice klidně, ale bylo jen otázkou času, kdy se to rozhoří a přijde nějaká kontroverze. To se stalo v Baku, kde jsme viděli výsledky toho napětí na trati. My jsme to ale hodili za hlavu a je to pro nás uzavřená kapitola,“ přidal k incidentu z devatenáctého kola, kdy Vettel při jízdě za zpomalovacím vozem nejprve zezadu narazil do vedoucího Hamiltona, který nečekaně přibrzdil. Ze vzteku pak na oplátku z boku vrazil do soupeřova vozu.

Vettel za to okamžitě dostal desetivteřinový trest a nakonec obsadil čtvrté místo, těsně před Hamiltonem, kterého pro změnu o jasné vítězství připravil uvolněný kryt hlavy. V pořadí mistrovství světa tak má německý pilot po osmi závodech 153 bodů, druhý Hamilton na něj ztrácí 14 bodů.

Sebastian Vettel v kvalifikaci na Velkou cenu Kanady
Lewis Hamilton v kvalifikaci na Velkou cenu Kanady

Sebastian Vettel (vlevo) má v průběžném pořadí na Lewise Hamiltona náskok 14 bodů.

Němec se za nebezpečný manévr omluvil a Mezinárodní automobilová federace (FIA) už ho dál netrestala. Čtyřnásobný světový šampion má však na kontě už devět trestných bodů, a pokud by se po Rakousku dostal na dvanáct, nemohl by nastoupit do následujícího závodu.

Hamilton incident příliš nekomentoval, postaral se však o rozruch na sociálních sítích, kde dal „like“ vzkazu od jednoho fanouška, který v reakci na rozhodnutí FIA napsal: „Na trati si dělejte, co chcete, narážejte do ostatních, protože když pak sklopíte hlavu a omluvíte se, projde vám to“.

Starosti Ferrari navíc dělá i narůstající forma Mercedesu. Zatímco v úvodních šesti závodech skončil Vettel nejhůře druhý, v posledních dvou byl pokaždé čtvrtý. Naopak nebýt technických potíží v Baku dojel by si Hamilton s přehledem pro druhý triumf za sebou.

Britskému jezdci se navíc na trati ve Spielbergu po jejím návratu do seriálu v roce 2014 daří. Dvakrát byl druhý a loni si dojel pro vítězství. Vettel byl předloni čtvrtý, dvakrát závod nedokončil.

Charakteristika okruhu ve Spielbergu

- dějiště Velké ceny Rakouska, devátého závodu MS formule 1

Délka okruhu: 4,326 km

Délka závodu: 71 kol = 307,020 km

Počet pravých zatáček: 7

Počet levých zatáček: 2

Počet Velkých cen: 28 (v roce 2014 se jelo poprvé od roku 2003 a na zrekonstruované trati)

Nejvíce vítězství: Alain Prost (Fr.) 3 - McLaren 6

ROK 2015. Nico Rosberg z Mercedesu projíždí jako vítěz cílem Velké ceny Rakouska.

Nejvíce pole position: René Arnoux (Fr.), Nelson Piquet (Braz.) a Niki Lauda (Rak.) 3 - Ferrari 7

Nejrychlejší kolo v závodu: Lewis Hamilton (Brit./Mercedes), 2016: 1:08:411

Nejrychlejší kolo v kvalifikaci: Lewis Hamilton, 2016: 1:07,922

Nejrychlejší závod: Lewis Hamilton 2016: 1:27:38,107

Vítězové předchozích závodů:
2002
- Michael Schumacher (Něm./Ferrari)
2003 - Michael Schumacher
2014 - Nico Rosberg (Něm./Mercedes)
2015 - Nico Rosberg
2016 - Lewis Hamilton

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž