Startovní pole krátce po startu Velké ceny Číny formule 1.

Startovní pole krátce po startu Velké ceny Číny formule 1. | foto: AP

Formule 1 v Číně kvůli koronavirovým opatřením zřejmě nebude ani v roce 2023

  • 4
Velká cena Číny formule 1 s největší pravděpodobností v příští sezoně počtvrté za sebou vypadne z kalendáře mistrovství světa. V letech 2020 a 2021 se v Šanghaji nezávodilo kvůli celosvětové pandemii koronaviru, letos zdejší Grand Prix v programu nahradila Velká cena Emilia Romagna v Imole kvůli přísným opatřením proti covidu-19 v zemi. Ta budou nejspíš představovat pro F1 komplikaci i v příštím roce.

Čínská Grand Prix sice figuruje v září zveřejněném kalendáři pro rok 2023, že se v dubnovém termínu opravdu uskuteční je ale značně nejisté. Podle informací BBC dnes vedení F1 rozhodlo, že se v Šanghaji vzhledem k pokračujícímu uplatňování politiky nulové tolerance ke covidu v zemi závodit nebude.

Problém představuje mimo jiné fakt, že členové týmů a zaměstnanci celého kolotoče F1 nedostanou v Číně výjimku z přísných karanténních opatření. Každý pozitivní test by pro nakaženou osobu podle aktuálních pravidel znamenal pětidenní pobyt v izolačním centru následovaný třemi dny v domácí izolaci.

Podle BBC nebude F1 tentokrát hledat náhradní dějiště a sezona se tak zkrátí na 23 Velkých cen. To i tak představuje nové maximum v počtu Grand Prix.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž