Fernando Alonso v kokpitu Ferrari před tréninkem Velké ceny Austrálie.

Fernando Alonso v kokpitu Ferrari před tréninkem Velké ceny Austrálie. | foto: AP

V pátek v Melbourne Alonso radostí neskákal, déšť mu překazil plány

  • 3
Před čtrnácti dny v Bahrajnu poskakoval radosti na nejvyšším stupínku, v pátek v Austrálii mu ale nebylo do zpěvu. Se studenou frontou přišly do Melbourne srážky a páteční testy nesplnily očekávání. "Na měkkých gumách jsme skoro nejezdili, potřebovali jsme více informací," stěžoval si Fernando Alonso.

Teploty byly v pátek nižší, než se očekávalo a bylo velmi obtížné dostat pneumatiky do správné provozní teploty. Odpoledne v kombinaci s vodou na asfaltu neměly týmy možnost získat správné informace o tom, jak se budou gumy a auto na nich chovat během závodu.

"Dopoledne to celkem šlo, odjeli jsme maximální počet kol," vysvětloval dvojnásobný mistr světa a zatím jediný vítěz letošní sezony formule 1. "Odpoledne jsem toho však moc nenajezdili teď přesně nevíme, jak to bude další dva dny vypadat."

"Odhadoval bych, že jsme splnili plán tak z osmdesáti procent," dodal španělský pilot. "Ale na druhou stranu, všichni jsou na tom přibližně stejně," uznal.

Odpoledne se musel možná největší favorit sezony spokojit s patnáctou příčkou a trvá na tom, že Red Bull má stále rychlejší auto a McLaren s Mercedesem nejsou daleko.

"Z testů a prvního závodu je rozpoznatelné, že Red Bull má hodně rychlá a konkurenceschopná auta. Ale také je vidět, že naše ztráta není velká. Teď jsou to závody ve vývoji a našemu týmu věřím, proto se Red Bullu nebojím, není to žádná tragédie, že mají menší náskok."

V neděli se Alonso pokusí o druhé vítězství za sebou po příchodu do týmu Ferrari, což se ještě nikomu nepodařilo. A narozdíl od příznivců dramatického závodění si nebude přát, aby pršelo.

Výsledky pátečních tréninků najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž