Trest pro Engeho navrhl šéf FIA

  • 12
Praha, Paříž - Podle Nováka mělo na výši trestu zásadní vliv vystoupení šéfa Mezinárodní automobilové federace (FIA) Maxe Mosleyho. "Pan Mosley pravil, že si musíme uvědomit, že buď chceme, aby skončil se závoděním a přijmeme trest nepodmíněný, anebo ho potrestáme za to, že se něco v Maďarsku stalo a umožníme mu závodit," řekl Novák. Mosley pak podle něj navrhl vyloučení Engeho ze závodu v Budapešti a roční podmínečné odebrání licence, které rada nakonec schválila. Tento přístup podpořil nebývalou měrou i šéf formule 1 Bernard Ecclestone, uvedl Novák.

Po kuloárních rozhovorech, které zasedání rady předcházely, se přitom obával, že rada Engemu odebere licenci na dva roky nepodmíněně. O tom, že by český jezdec dostal nižší trest, než který mu nakonec rada přisoudila, prý ani neuvažoval. "Jede-li někdo s autem, které neodpovídá předpisům, tak je vyloučen. Jede-li někdo s drogou, která je proti předpisům, tak ten nejnižší trest je vyloučení," řekl Novák, který přitom věří Engeho tvrzení, že marihuanu nikdy nekouřil.

Vysoký trest navrhoval podle českého radního zejména zástupce Francie. I když francouzský jezdec Sébastien Bourdais získal díky dnešnímu verdiktu celkové vítězství v seriálu, Francouzi podle Nováka kalkulují i do budoucna. Pokud se Bourdais neosvědčí při testování pro tým F1 Renault, bude dál jezdit formuli 3000, kde byl Enge jeho největším soupeřem. Český jezdec po ztrátě deseti bodů obsadil v letošním šampionátu třetí místo. Vedle Bourdaise se před něho dostal ještě Ital Giorgio Pantano.

Francouzský sportovní deník L'Équipe dnes navíc polemizuje nad tím, že potrestání Engeho mohlo být exemplárním příkladem vzhledem k současnému tažení proti řízení pod vlivem alkoholu a drog, které probíhá nejen ve Francii, ale i v dalších zemích. Novák připomněl, že Enge má právo se proti rozhodnutí rady odvolat k mezinárodnímu soudu, pokud se bude domnívat, že trest je nepřiměřeně tvrdý. "Tomáš z toho byl možná trochu smutný," poznamenal český zástupce v radě. Podle něj se Enge na jednání za pozitivní dopinkový nález omluvil a choval se "naprosto profesionálně, slušně a skromně".

Jaký vliv by mohla mít dopinková aféra a dnešní trest na další kariéru Engeho, Novák podle svých slov nedovede posoudit. "Tomáš ví sám nejlíp, že bude pod strašlivým drobnohledem a že se musí vyvarovat všeho možného," poznamenal generální sekretář Federace automobilového sportu ČR.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž