Superlicence pro Engeho je na cestě

Praha - Kolotoč jednání o možném letošním vstupu Tomáše Engeho do formule 1 sílí. Manažer závodníka Antonín Charouz totiž dnes prostřednictvím Federace automobilového sportu Autoklubu České republiky požádal Mezinárodní automobilovou federaci (FIA) o udělení superlicence, jejíž získání je podmínkou ke startu v závodě F1. Čtyřiadvacetiletý Severočech by mohl nahradit ve stáji Prost brazilského pilota Luciana Burtiho, který v neděli na okruhu v belgickém Spa-Francorchamps ve vysoké rychlosti těžce havaroval.

Právě ve francouzském týmu má totiž Enge uzavřenou smlouvu, která mu v případě, že uspěje tento týden v třídenním testování v Magny-Cours, zaručí místo v monopostu F1 v nadcházející sezoně. "Opravdu jsme dnes žádost podali," uvedl Charouz, podle něhož je šance Engeho startu již příští týden v Monze pravděpodobnější než kdykoli předtím.

Testování už není rozhodující
"Vše by se mělo rozhodnout po středě a nezávisí to přímo na testování. Se zástupci týmu Prost jsme o této možnosti mluvili již během víkendové Velké ceny Belgie," řekl Charouz. Získání superlicence by podle něj mělo být pouze formalitou, neboť Enge splňuje všechny předpoklady.

Dosáhl předepsaných výsledků ve formuli 3000 a odjel i dostatečný počet kol s vozem formule jedna. "Nebude to problém. Vše jsme si zjišťovali již před měsícem," podotkl Charouz, podle nějž se šance, že Enge usedne do F1, zvýšila. "Jedná se ale o moji spekulaci," dodal. Enge je v současnosti ve Francii. Od středy do pátku jej čeká testování s prostem v Magny-Cours.

Burti bude týden v nemocnici
Zástupci francouzského týmu zatím situaci ohledně možné výměny Burtiho oficiálně nechtějí komentovat. "Jestli nastoupí v Itálii, nemůžeme říci, ještě je moc brzy. Luciano zatím bude týden v nemocnici na pozorování," uvedla mluvčí týmu Virginie Papinová pro agenturu SID.

Šestadvacetiletý pilot vylétl v rychlosti 300 km v hodině z trati a v momentě nárazu do bariéry se jeho vůz pohyboval rychlostí 240 km/hod. Z nehody však vyvázl bez vážnějšího zranění a podle lékařských zpráv utrpěl pouze četné zhmožděniny.

Testovací jezdci týmu Prost nejsou vidět
Stálými testovacími jezdci týmu Prost jsou letos dva Francouzi - Engeho loňský stájový kolega z formule 3000 Stephane Sarrazin a Jonathan Cochet, úřadující šampion francouzské formule 3 a vítěz Marlboro Masters v Zandvortu.

Sarrazin sice jeden závod Grand Prix jel - předloni v Brazílii s minardi - jenže od loňského vyhazovu ze stáje F 3000 mySAPcom o něm téměř není vědět. Chochet je přes úspěch ve formuli 3 stále příliš nezkušeným jezdcem, který letos přišel o místo v juniorské stáj Prost ve formuli 3000.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž