Slovák Malchárek bude testovačem Minardi

  • 2
Bratislava - Slovenský automobilový závodník Jirko Malchárek podepsal smlouvu s italským týmem formule 1 Minardi-Asiatech. Pětatřicetiletý Malchárek bude do konce sezony testovacím jezdcem monopostu Australana Marka Webbera, uvedl dnešní slovenský tisk. K týmu Minardi, který působí ve formuli 1 již osmnáct sezon, přivedl slovenského okruhového jezdce spolupracovník Bernieho Ecclestonea, švýcarský manažer Martin Reis. Malchárek bude u Minardi vedle Itala Mattea Bobbiho druhým testovacím jezdcem.

"Po prvních testech s monopostem Minardi koncem května na okruhu ve Voiranu u Milána byl se mnou Giancarlo Minardi spokojen. Po dohodě s majitelem týmu Paulem Stoddartem došlo k definitivní dohodě," řekl Malchárek.

Stáj Minardi patří ve formuli 1 mezi slabší týmy, loni jako jediná během seriálu mistrovství světa ani jednou nebodovala. Letošní sezóna je pro stáj úspěšnější: již v úvodní Velké ceně Austrálie v Melbourne vybojoval Webber dva body za páté místo. Minardi sužují také finanční a technické potíže, vedení muselo zrušit rozvojový program v anglickém středisku Ledbury.

Koncem dubna kvůli potížím s předním přítlačným křídlem na Webberově vozu stáj odstoupila z Velké ceny Španělska. Malchárek bude druhým pilotem ze zemí střední a východní Evropy, který okusí atmosféru formule 1. Před ním v loňské sezóně
působil ve stáji Prost český pilot Tomáš Enge, avšak majitel a čtyřnásobný vítěz seriálu MS Alain Prost po sezoně kvůli finančním potížím skončil.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž