Schumacherovi se změny pravidel líbí

  • 1
Hamburk - Formule 1 by se měla v následujících dvou letech dočkat několika změn pravidel. Michael Schumacher je připravovanými návrhy doslova nadšený. Podle německého šampiona kroky Mezinárodní automobilové federace (FIA) vedou správným směrem. "Auta budou pomalejší, a to je určitě krok správným směrem," řekl Schumacher po několika nebezpečných nehodách v uplynulé sezoně.

Od příští sezony bude upravena aerodynamika vozů a týmy budou muset s jedním motorem absolvovat dva závodní víkendy místo dosavadního jednoho. Navíc v kvalifikaci a závodu musejí použít jen jednu sadu pneumatik.

Od roku 2006 dojde i k omezení výkonu motorů, které budou vyrobeny z předepsaných materiálů - ze současných třílitrových desetiválců budou muset konstruktéři připravit verze na 2,4 litru a osm válců. Tím by se měly výkony motorů snížit z aktuálních
1000 na zhruba 700 koní.
 
Německý jezdec italské stáje Ferrari si chystané změny v pořadu televizní stanice ZDF pochvaloval.

Podle sedminásobného šampiona výhody nespočívají jen ve snížení nákladů stájí spojených s účastí ve formuli 1. "Formule jedna se rozvíjí hodně rychle. Kdyby nebyly stanoveny hranice, došli bychom k bodu, kde už by tratě nebyly pro vozy bezpečné," vysvětlil.
 
S názorem svého sourozence souhlasí i Ralf Schumacher, který bude od nové sezony hájit barvy Toyoty. "Je na čase udělat nějaké změny, protože s výkonem tisíc koňských sil formule začíná být nebezpečná. Sportovní a finanční hledisko společně s bezpečností formule musejí nám všem ležet na srdci více než neustálý rozvoj," prohlásil.
 
Pětatřicetiletý Michael Schumacher nyní odpočívá se svou rodinou, na novou sezonu se začne připravovat na konci prosince. Zisk osmého titulu mistra světa přitom není jeho hlavním cílem. "Nejde mi o to, kolik titulů vyhraji. Vždycky se soustředím jen na další závod. Vítězství v mistrovství světa je krásný zážitek, ale nemám žádnou představu, kolik závodů nebo titulů ještě vyhraji," dodal.

Michael Schumacher při prvním tréninku Velké ceny Brazílii 2004.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž