Schumacher: Tak rychlý čas jsme nečekali

Suzuka - Mistr světa Michael Schumacher v kvalifikaci na Velkou cenu Japonska jel zcela jinou ligu než ostatní jezdci. S přehledem zajel rekord trati a ani nemusel nastoupit k posledním jízdám. Jeho čas 1:32.484 byl mírným šokem. "Očekával jsem, že budu rychlý a bylo tomu tak. Mohu říct, že jsme očekávali pomalejší čas. Ale někdy je dobře, když se předpovědi pletou," žertoval na tiskové konferenci Schumacher. O více než dvě vteřiny překonal deset let starý výkon Gerharda Bergera. Rakušan zajel v Suzuce ještě v éře turbomotorů jedno kolo za 1:34.700.

Michael Schumacher dosáhl ještě dalšího rekordu. Svého i stáje Ferrari. Po jedenácté v sezoně bude stát na prvním místě startovního roštu.

"Mezi jednotlivými koly jsme ještě dělali na voze nějaké změny. Ty se ukázaly být hodně povedené. Auto se řídilo velmi lehce a jelo naprosto vyváženě. Bridgestone nám poskytl skvělé pneumatiky, které nám pomohly zejména v pasáži esíček. V minulosti zde auto vždy klouzalo, dnes však ne," pochvaloval si jízdní vlastnosti Schumacher.

Němec vyjel na trať s novým šasi. "Vyzkoušel jsem ho, ale nemohu říci, zda to nějakým způsobem ovlivnilo dosažené časy."

V neděli může Michael Schumacher překonat historický rekord v zisku bodů ve formuli 1 Alaina Prosta. Zároveň však musí myslet na tým. "Vím, že bych mohl dosáhnout tolika bodů, jako nikdo přede mnou, ale chci pomoci Rubensovi získat druhé místo v šampionátu, to je mnohem důležitější. Překonat Alaina můžu příští sezonu," dodal.

Rubens Barrichello nestačil na rychlost monopostů BMW - williams a skončil na čtvrtém místě. Ale se slíbenou pomocí Michaela Schumachera by se přeci jenom mohl radovat z vysněného vítězství.

"Vydal jsem ze sebe to nejlepší," hodnotil kvalifikaci Brazilec. "Tomu, že jsem nebyl rychlejší zabránila mírná nedotáčivost vozu. Věřím, že zítra budu úspěšný, i když je zde méně možností k předjíždění než v Indianapolisu," plánuje Brazilec.

Michael Schumacher se podepisuje japonským fanouškům před tréninkem na Velkou cenu Japonska formule 1.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž