Schumacher: Poznal jsem, jak miluji tento sport

  • 2
Magny Cours - Michael Schumacher vítězstvím v dramatické Velké ceně Francie vyrovnal rekordní počet šesti prvních míst Alaina Prosta. Zároveň se stal nejrychlejším mistrem světa všech dob a vystoupil na nejvyšší stupínek v počtu mistrovských titulů po boku legendárního Argentince Juana Manuela Fangia. Po dojezdu do cíle byl pln emocí: "Děkuji je příliš bezvýznamné slovo na to, abych se odvděčil týmu Ferrari za to, co pro mě všechno udělali. Velmi je obdivuje za všechnu tu dřinu, kterou dávají v sázku. Tento víkend jsem o zisku titulu nepřemýšlel, ale když Rubens neodstartoval a Montoya byl vzadu, začal jsem o tom uvažovat."

"Start byl velmi vzrušující, protože Montoya byl ze všech vpředu nejpomalejší. Zkoušel jsem ho předjet venkem a Kimi zároveň vnitřkem. Pak jsme se všichni tři nevešli do zatáčky. Byl to skvělý okamžik. Po zastávce v boxech jsem však chyboval a přejel bílou čárou. Myslel jsem, že je všechno ztraceno," popisoval staronový mistr světa.

"Po druhé výměně pneumatik mi jelo auto výborně, ale nedoufal jsem, že se před Kimiho dostanu. Jel vynikající závod. Pomohlo mi, když mu ujela kola po oleji. Mě se podařilo projet, protože mě jeho problémy varovaly. Trochu jsem se bál, že jsem předjížděl za žlutých vlajek. Těžko za to můžu však být potrestán, jel jsem v ideální jízdní stopě, zatímco Kimi byl mimo dráhu. To se jako předjíždění nazvat dá těžko."

Když se Schumacher dostal do vedení, nejelo se mu vůbec lehce. "Bylo to nejhorších pět kol mého života, uvědomil jsem si totiž, že mám titul opět v kapse. Cítil jsem tu tíhu a byl pod enormním tlakem, abych neudělal chybu. Když jsem projel kolem šachovnicového praporku, zažil jsem obrovský výbuch emocí. Pochopil jsem, co jsem dokázal a jak moc miluji tento sport." dodal.

Zcela jiným příběhem byla Velká cena Francie pro Rubense Barrichella. Závada elektroniky mu nedovolila vystartovat ani do zaváděcího kola. "Po tom, co se mi stalo na startu jsem odjel z okruhu a již jsem byl v letadle připraven odletět. Pak jsem se dověděl, že Michael vyhrál. Cítil jsem, že se musím vrátit na okruh, protože jsme jedna velká rodina a vždy držíme pospolu."

"Co se stalo s mým autem přesně nevím. Motor prostě nechtěl naskočit, ať jsme zkoušeli všechno možné. Vyměnili jsme volant, mačkali všechny spínače, ale nic nepomáhalo. Musíme zjistit, proč tomu tak bylo, ale podle mého názoru to zavinilo něco jiného, než v Silverstone."

Sportovní ředitel Ferrari Jean Todt dal po triumfu Michaela Schumachera průchod svým emocím: "To, čeho jsme dosáhly, není možno popsat slovy. Získat titul mistra světa v jedenácti ze sedmnácti závodů je prostě úžasné," rozplýval se.

"Triumf je dílem celého týmu Ferrari. Každý, piloti, inženýři, mechanici drží spolu a pojí je stejná vášeň a zaujetí. Vložili celé srdce a duši do své práce pro Ferrari."

Michael Schumacher se dostává do čela závodu Velké ceny Francie poté, co předjel finského jezdce Raikkonena.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž