Kubica, BMW

Kubica, BMW - Testovací jezdec BMW Kubica z Polska při pátečním tréninku. | foto: Reuters

Schumacher nedojel, ale opět je blíž

  • 7
Budapešť - Nedojel do cíle, přesto bodoval. V celkovém pořadí šampionátu ztrácí Michael Schumacher na Alonso už jen deset bodů. Pomohla mu k tomu diskvalifikace Poláka Kubici, který se dlouho ze dvou bodů neradoval. Jeho monopost BMW-Sauber měl při pozávodním převážení o dva kilogramy nižší hmotnost.

Jezdec Ferrari si tedy se ztrátou tří kol připsal na konto jeden bod. Mimo body tak letos skončil pouze při třetím podniku sezony, Velké ceně Austrálie.

Cílem sice projeli ještě oba jezdci týmu Midland nebo Takuma Sató, ale ti měli ztrátu tři kola a více, takže Schumacher skončil navzdory odstoupení před nimi.

Ferrari přinesla změna výsledků dva body navíc, protože Felipe Massa se posunul z osmé příčky na sedmou.

Sympatický Kubica letos exceloval v pátečních trénincích v roli třetího jezdce a oficiálně zatím jen pro Velkou cenu Maďarska nahradil v kokpitu Jacquese Villeneuva. Dokončil na sedmém místě.

O dva body byl ale připraven po závodě při převážení monopostů. Techničtí komisaři shledali jeho auto o dva kilogramy lehčí než povolují pravidla.

Na vině byly pneumatiky do mokra, na kterých Kubica dokončil závod. "Robert měl gumy na autě po 51 kol," vysvětloval technický ředitel BMW Willy Rampf. "Při tom ztratily příliš mnoho gumy."

Stáj ke své smůle neočekávala, že se pneumatiky tak výrazně opotřebují. Dva kilogramy směsi zůstaly na dráze. Gumy do mokra na suchém povrchu v závěru příliš ztrácely na objemu a tedy i na váze. BMW rozhodnutí komisařů přijalo.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž