Salo si myslí, že je nejlepší Fin v celé F1

  • 6
Kolín nad Rýnem, Hinwil - Jezdec Toyoty Mika Salo věří, že právě on je nejlepším Finem ve formuli 1 a že tomu vždycky tak bylo, ale jeho bývalý týmový šéf Peter Sauber je jiného mínění. Čtyřiatřicetiletý Salo opustil Sauber na konci loňského roku po nepříliš úspěšné sezoně, když ho nahradil jeho krajan a nastupující hvězda Kimi Raikkönen. Salo se v letošní sezoně několikrát veřejně divil, proč jsou vozy Sauber tak dobré, když loni se mu s nimi příliš nedařilo. "Důvod? Vyměnil jsem jezdce," smál se v odpovědi na Finův údiv Peter Sauber.

Salo se také nechal slyšet, že je nejlepším Finem ve formuli 1, a to i přes to, že Mika Häkkinen získal v řadě dva tituly mistra světa formule 1. "Vždycky jsem byl ve formuli  finským pilotem číslo jedna," řekl Salo malajskému deníku The New Straits Times.

I s tímto Salovým názorem Peter Sauber nesouhlasí s poukazem na to, že Häkkinen byl schopen bojovat o titul se Schumacherem a Salo při svém působení ve Ferrari příliš nepřesvědčil.

Mika Salo získal pověst kočovného jezdce i když několikrát své schopnosti dokázal předvést. Do F1 vstoupil v roce 1994 s Lotusem při japonské velké ceně. Pak přešel do Tyrrellu, kde v roce 1995 získal ocenění nejlepšího nováčka. Po dvou letech se Fin přestěhoval do Arrowsu, poté dělal BARu rezervního jezdce za Ricarda Zontu.

Nejúspěšnější byla pro Sala druhá polovina ročníku 1999, kdy nahradil v kokpitu Ferrari zraněného Michaela Schumachera. Ve Velké ceně Německa dlouho vedl, ale pak musel v rámci týmové režie připustit vedené Eddie Irvienovi, který tehdy útočil na titul.

Se stájí Sauber si Salo loni příliš do oka nepadl, ale potvrdil, že od Švýcarů dostal nabídku jezdit za ně i nadále.

"Dostal jsme nabídku jezdit za Sauber na další dva roky. Ale jsem ve formuli 1 už sedm let a jediné dobré auto, které jsme kdy měl, bylo Ferrari. Nebaví mě dojíždět šestý a sedmý. Kdybych dál jezdil se Sauberem, ztratil bych motivaci. Nyní se tak nenudím," řekl jezdec, jenž momentálně působí jako testovač stáje Toyota, která do F1 vstoupí v příští sezoně.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž