Momentka z Velké ceny Austrálie. Vévodí mercedesy  Lewise Hamiltons (44) a Nika...

Momentka z Velké ceny Austrálie. Vévodí mercedesy Lewise Hamiltons (44) a Nika Rosberga. | foto: AP

Brekot, nebo pravda? Red Bull se zlobí: Formule 1 není zdravá

  • 58
Na stupních vítězů jim po Velké ceně Austrálie gratuloval Arnold Schwarzenegger. Jak symbolické. Mercedes s Lewisem Hamiltonem a Nikem Rosbergem připomínají neporazitelné komando. Je to pro formuli 1 dobře?

F1 má za sebou teprve první závod z dvaceti, ale i tak už je na světle kacířská otázka: Má smysl vůbec dál závodit? Nebo je lepší Pohár konstruktérů pro nejlepší tým rovnou odevzdat Mercedesu a nechat Lewise Hamiltona s Nikem Rosbergem, ať se nějak dohodnou, kdo z nich letos sebere titul?

Ne, tohle není sci-fi. Pár desítek minut poté, co Hamilton vyhrál stylem start-cíl závod v Melbourne a „ohrožoval ho“ (uvozovky jsou na místě) pouze týmový kolega Rosberg, se Helmut Marko, prostořeký muž, který pracuje pro Red Bull, nahlas ptal: „Má smysl vůbec pokračovat? Mercedes je absolutně dominantní, a pokud zůstane v platnosti současný motorový koncept, nikdy se jim nevyrovnáme.“

Už o den dřív pro německý Bild uvedl: „Nadvláda Mercedesu je ještě silnější než loni. To znamená, že to bude poněkud nudná sezona.“

Lewis Hamilton během Velké ceny Austrálie
Lewis Hamilton zdraví po vítězství v Austrálii vé fanoušky, druhý dojel Nico...
Nico Rosberg (vlevo) v Austrálii kropí svého kolegu a přemožitele Lewise...

Po prvním závodu je na podobné soudy brzy, jenže Mercedes vládl i v předsezonních testech, v kvalifikaci byl o vteřinu rychlejší než zbytek a v závodě Hamilton nadělil třetímu Vettelovi z Ferrari 25 vteřin. Dokonce i druhý Rosberg si přál: „Bylo by dobré, kdyby se k nám Ferrari víc přiblížilo. Chci totiž, aby si lidé sledování formule 1 užívali.“

Ferrari je teď asi vážně jediné, kdo by sem tam mohl Mercedes ohrozit. Jenže ten má letos mnohem spolehlivější vůz než loni.

Zato další... Red Bull, donedávna sám neporazitelný kolos, a McLaren, tradiční rival v boji o Pohár konstruktérů, prožívají motorové trápení. Daniil Kvjat (Red Bull) a Kevin Magnussen (McLaren) v neděli ani nedojeli na start, jejich auto zkolabovalo při výjezdu z boxů. Jenson Button (McLaren) sice do cíle dojel, jenže jako jediný z jedenácti, kterým se to povedlo, nezískal ani bod. Byl poslední. Daniel Ricciardo (Red Bull), který skončil šestý, měl problémy s motorem už v pátek.

Lewis Hamilton (vpravo) vyhrál velkou cenu Austrálie, jeho týmový kolega Nico Rosberg (vlevo) zajistil stáji Mercedes druhou pozici.

Právě motory Renault, které má Red Bull, a Honda, které zase využívá McLaren, jsou tou největší strastí, proč konkurenti Mercedesu tolik naříkají. Vadí jim, že F1 po loňské změně pravidel upadla, je z ní nudná podívaná, která může za odliv diváků. A byť je ekologičtější, tak náklady dvojnásobně vzrostly, i proto má tolik menších týmů potíže.

„Potřebujeme atraktivní sport a ne formuli, kde si inženýři za nehorázné peníze vytvořili vlastní svět. Současná F1 je komplikovaná, protože na plný plyn nezvládnete dojet do cíle. Buď vám dojde palivo, nebo to nevydrží motor. O vítězství nemůže rozhodovat jen umění inženýrů. Motor stojí dvacet milionů eur a bez osmi inženýrů ani nefunguje,“ zlobí se Marko z Red Bullu.

Pastor Maldonado nedovezl svůj lotus do cíle Velké ceny Austrálie.
Sebastian Vettel při své závodní premiéře za stáj Ferrari.
Max Verstappen z Toro Rosso během tréninků na Velkou cenu Austrálie
Kevin Magnussen z McLarenu havaroval během tréninku na Velkou cenu Austrálie.

Dokonce pohrozil, že pokud se nezmění vedení F1 a nesníží náklady, tak je Red Bull připraven formulový šampionát opustit.

Jak tvrdá a poněkud směšná slova, vždyť jsou to dva roky, co decimoval soky Red Bull, a tehdy si na nevyrovnanost seriálu nestěžoval. „Když jsme vítězili, tak nikdy s takovou výhodou jako Mercedes. Má skvělé auto, fantastický motor i dobré jezdce. Ale jejich náskok je natolik velký, že se pole rozdělí do tří skupin. To pro F1 není zdravé.“

Jenže není pozdě ji léčit až teď?


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž