Monopost Nika Rosberga opouštěl dějiště druhého tréninku Velké ceny Koreje na

Monopost Nika Rosberga opouštěl dějiště druhého tréninku Velké ceny Koreje na náklaďáku. | foto: AP

Problém okruhu v Koreji - stupidní výjezd z boxů

  • 3
"Změňte výjezd z boxové uličky," volají po pátečních trénincích Velké ceny Koreje jezdci formule 1. A nejhlasitěji Nico Rosberg, který kvůli kolizi v kritickém místě trati přišel o část kapotáže svého Mercedesu. Kvůli poškození zůstal stát s vozem vedle trati.

Blížil se konec druhého tréninku Velké ceny Koreje 2001 a Nico Rosberg se řítil se svým vozem Mercedes po cílové rovince. Ve stejném momentu odjížděl od svých mechaniků stáje Toro Rosso španělský pilot Jaime Alguersuari.

Zrychloval, přidával plyn, ale v místě, kde boxová ulička ústí na trať, tedy přímo v první zatáčce, byl také Nico Rosberg. Německý jezdec šlápl na brzdy, ale kola se mu zablokovala a trefil monopost s býkem na boku. Na mokré trati se mění výjezd z pitlane v nebezpečné místo.

Alguersuari již jel v autě na hladkých gumách, zatímco Rosberg měl nasazeny pneumatiky se vzorkem do přechodných podmínek. Ale ani to nepomohlo. Se zablokovanými koly nemohl zabrzdit víc, ani se vyhnout srážce.

Fotogalerie

Monopost Mercedesu bez předního křídla musel být odstaven vedle trati, Alguersuari ze stáje Toro Rosso dokroužil do boxů, kde mu mechanici auto opravili. Oba jezdci přišli o drahocenný tréninkový čas na trati.

"Měli by zvážit změny výjezdu z boxové uličky. Když se ten současný setká s nepříliš příznivými podmínkami, může z toho být velký problém," sděloval novinářům německý jezdec.

"Čekal jsem, že Jaime trochu víc zpomalí a nechá mě projet. Když jsem zjistil, že zpomalovat nehodlá, bylo již pozdě. Bylo to hodně nešťastné," vysvětloval německý pilot.

Přípravám stáje Mercedes na Velkou cenu Koreje prý střet nijak neublížil. Za daných podmínek stejně prý nebyla šance otestovat víc parametrů, než se povedlo do nehody.

"Auto nebylo tak poškozené, abych s ním nemohl dojet do boxů. V závodě bych to udělal. Ale teď jsem nechtěl riskovat další poškození, takže jsem raději zastavil. Trať byla stále hodně mokrá, delší testy by nebyly velkým přínosem," dodal jezdec.

Podobně naštvaný byl i Jaime Alguersuari, který poprvé v Koreji vyrazil na trať s hladkými pneumatikami. Před nehodou na nich odjel jen pár metrů. "Ten výjezd z boxů je špatný, hodně špatný," hlásil hned do týmové vysílačky.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž