Revival Jima Clarka

Revival Jima Clarka | foto: Roman Klemm

Oblíbený Revival Jima Clarka našel nový domov u Drážďan

  • 1
Mezi 15. a 17. květnem se blízko českých hranic rozburácejí stovky motorů zajímavých historických závodních vozů. Po čtyřech velmi úspěšných letech si oblíbený Revival Jima Clarka musel kvůli problémům s termíny hledat nový domov. V jeho "rodném" Hockenheimu dali přednost seriálu DTM.

Zodpovědní Revivalu nyní doufají, že oněch 40.000 fandů z minulého ročníku najde cestu na moderní trať Eurospeedway Lausitz mezi Drážďany a Berlínem.

Jim-Clark-Revival, během jehož průběhu zúčastnění vzpomenou sportovních výkonů dvojnásobného mistra světa formule 1 (1963 a 1965), skotského pilota Jima Clarka, se poslední čtyři roky konal tradičně v Hockenheimu. Právě zde přišel tento geniální jezdec v dubnu roku 1968 v závodě vozů formule 2 o život.

Podařilo se sestavit zajímavý program na počest velkého Clarka, který má na Lausitz přilákat i mnohého znalce rychlých kol a silných motorů z nedalekých Čech. O vavříny si to rozdají například šampionáty EuroBOSS (vozy Formule 1, F3000 a ChampCar), Interserie (především šestiválce Coloni-Renault z World Series by Renault), SuperSports Cup (neuvěřitelně silná monstra March, McLaren, Chevron a Lola z CanAm 60ých a 70ých let) a menší historické monoposty, jako formule-V nebo formule Junior.

Znalce motoristické scény bývalého východního bloku při tom jistě potěší i pohled na závody seriálů HAIGO, ve kterém se měří cestovní lady a trabanty se škodovkami nebo melkusy s estoniemi a metalexy bývalého Poháru míru a přátelství a Formule Easter.

Stejně tak zajímavé jako dění na trati, budou i akce kolem ní a v paddocku. Jim-Clark-Revival tradičně přiláká desítky obchodníků s literaturou, náhradními díly a suvenýry ze šedesátých a sedmdesátých let, které jinde nejsou k dostání.

Jako každý rok se i tentokrét Revival pokusí o Guinessův rekord, dostat co nejvíce vozů Ford Mustang současně na závodní trať.

Vstupné se pohybuje mezi 20 a 35 eur a zahrnuje volný pohyb po všech tribunách a vstup do depa jezdců. Víkendový výlet do historie automobilového sportu lze vřele doporučit. 


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž