Kimi Räikkönen

Kimi Räikkönen | foto: AP

Nuda, nuda a na závěr žádné drama. Räikkönen hodnotil závod v Brazílii

  • 0
Přímý přenos z Velké ceny Brazílie formule 1 gradoval, komentátoři zvyšovali intenzitu hlasu, každým metrem to vypadalo, že se těsně před cílem bude měnit pořadí na stupních vítězů. Jen jeden muž zůstal v klidu. Kimi Räikkonen měl možná Lewise Hamiltona těsně za zadním křídlem svého vozu, věděl však, že ho nemůže předjet.

Druhý jezdec Ferrari za sebou má nejúspěšnější období celé sezony. Americká tour mu vyšla na výbornou. Ve třech závodech za sebou skončil na stupních vítězů. Velká cena USA, Velká cena Mexika i ta brazilská mu v celkovém pořadí zajistily dostatečný náskok před Maxem Verstappenem a šanci předstihnout v závěrečném závodě celkově čtvrtého Daniela Ricciarda.

Kimi Räikkönen si po Velké ceně Brazílie stěžoval na víc věcí. Nebyl to jen jeho vůz, s kterým nebyl po startu úplně spokojený. Byla to také nuda. Finský pilot totiž není zvyklý na závody, které často prožívá Lewis Hamilton, tedy že se od startu do cíle nepotká se žádným soupeřem. Ale tentokrát se mu to stalo. Jakmile po startu uhájil třetí příčku před dotírajícím Maxem Verstappenem, neměl už s kým bojovat. Druhý muž závodu Valtteri Bottas byl mimo dosah výkonu jeho vozu.

„Po startu bylo auto trochu nevyzpytatelné, nebyl jsem s ním spokojený. Ale před výměnou pneumatik se to zlepšovalo a v druhé části závodu jsem si neměl na co stěžovat. Celkem bez námahy jsem dostihl ty dva před sebou, měl jsem pocit, že můžu jet i rychleji, ale na předjetí to nebylo. Nedalo se nic dělat. Není špatné skončit za Valtterim, ale chtěl jsem víc,“ popisoval finský závodník.

„Takže jsem se tam trochu nudil. Nemohl jsem dopředu a dozadu jsem nechtěl,“ dodal. A nuda pokračovala také ve chvíli, kdy se k němu zezadu přiblížil Lewis Hamilton se zdánlivě rychlejším mercedesem. Na sjetých gumách totiž rychlejší nebyl. A Räikkönen měl navíc v zásobě dost výkonu, který ušetřil během závodu.

Výsledky závodu najdete ZDE

Ačkoliv Lewis Hamilton předjížděl všechny soupeře jako o závod, u Kimiho Räikkönena narazil. Když se šest kol před cílem objevil za zadním křídlem Ferrari, málokdo dával finskému jezdci šanci a komentátoři v očekávání souboje o třetí místo zvyšovali kadenci svých slov. Zbytečně, k žádnému souboji nedošlo, Kimi Räikkönen si Hamiltona za sebou pohlídal.

„Věděl jsem, že na rovince, na plný výkon a s DRS jsou neskutečně rychlí, takže jsem jednoduše nemohl dovolit, aby mě začal předjíždět. Měl jsem skvělý výjezd z posledních tří zatáček před rovinkou, tam jsem si vždy udělal náskok a potom ho jen kontroloval. Žádné drama, pohodlně jsem třetí místo udržel,“ dodal závodník a bývalý mistr světa, který na další vítězství ve formuli 1 marně čeká už téměř pět let. Přeruší nepříjemnou sérii za 14 dní v Abú Zabí? Vzhledem k jeho aktuální pohodě to není nemožné.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž