Nico Rosberg z týmu Mercedes v závěrečném testování před startem mistrovství světa formule 1. | foto: AP

Mercedes s Rosbergem výrazně zrychlil, Marussia je blíž návratu do F1

  • 0
Nejdřív soužení, pak spokojenost. Po čtvrtečních potížích stáj Mercedes v závěrečném testování před startem mistrovství světa formule 1 zaznamenala zásluhou vicemistra Nika Rosberga na okruhu v Barceloně letošní nejrychlejší čas 1:22,792. Další konkurenti zaostali o více než sekundu.

Další místa za Rosbergem obsadili Valtteri Bottas s williamsem (1:23,995) a pilot Sauberu Felipe Nasr (1:24,071).

McLarenu se tentokrát vyhnuly technické problémy, Jenson Button odkroužil více než stovku kol, ale pak se s vozem dostal mimo dráhu na trávník.

Jezdci Ferrari se věnovali spíše sběru dat, přesto Sebastian Vettel zajel čtvrtý čas dne 1:25,339. Button byl za ním pátý. Poslední testy F1 potrvají do neděle.

Marussia je na oficiální startovní listině F1

Stáj Marussia se opět o krok přiblížila návratu do seriálu formule 1. Mezinárodní automobilová federace FIA oznámila, že přijala přihlášku týmu pod názvem Manor Marussia F1 do nové sezony a zařadila ho na oficiální startovní listinu. Účast Marussie v závodech je však podmíněna splněním všech podmínek pro rok 2015.

Jsem fit, vzkázal Alonso

Španělský pilot formule 1 Fernando Alonso vzkázal prostřednictvím videoposelství, že je po nedělní nehodě fit a cítí se připraven na účast v zahajovací Velké ceně Austrálie 15. března. Na okruhu v Barceloně při posledním oficiálním testování nyní hvězdný nováček týmu McLaren chybí proto, že mu start ještě nedoporučili lékaři.

JAK JE NA TOM. Zdravotníci zakrývají Fernanda Alonsa z týmu McLaren, kterého po...
Pilot stáje F1 McLaren Fernando Alonso opouští po nehodě při testování...

"Nejraději bych už teď zase testoval v Barceloně, ale doporučení lékařů bylo takové, abych ještě chvilku počkal," řekl Alonso. "Budu tedy o víkendu ještě odpočívat. Ale jak vidíte, jsem úplně v pořádku a už brzy se zase uvidíme na závodní dráze."

Marussia se kvůli finančním problémům dostala vloni v říjnu do nucené správy a zmeškala tři poslední závody sezony. Administrátor v listopadu činnost stáje ukončil a všechny zaměstnance propustil. Nyní se ale podařilo najít nového investora a stáj momentálně pracuje na novém monopostu, s nímž by splnila technické požadavky pro letošní sezonu.

Caterham nový zdroj financí nenašel

Další britský tým Caterham, který potkal v závěru minulého ročníku stejný osud, nový zdroj financí nenašel. Jeho vozy a další vybavení půjdou v březnu do dražby.

Marussii, která v roce 2010 vstoupila do seriálu F1 pod názvem Virgin, pomohlo v hledání nového kupce i to, že v uplynulé sezoně získala dva body. V Poháru konstruktérů stáj obsadila 9. místo, za což inkasuje prémie. Caterham, jenž stejně jako Marussia v prosinci figuroval na předběžné startovní listině, skončil bez bodu poslední.

Sezona F1 začne v Austrálii 15. března závodem v Melbourne. Manor zatím na místo pilota angažoval Brita Willa Stevense, druhý kokpit je stále volný. V loňském roce jezdili za Marussiu Brit Max Shilton a Jules Bianchi, který se také postaral o jediné body týmu. Francouz je ale od havárie v říjnové Velké ceně Japonska stále hospitalizován s těžkým zraněním hlavy.

,

Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž