Mercedes prý chystá revoluční motor

  • 6
Stuttgart - Motory s trojcípou hvězdou ve znaku kralovaly posledním několika ročníkům F1, ale v letošní sezoně výrazně ustoupily do ústraní. Mercedes poráží nejen tradiční soupeř Ferrari, ale také lokální rival BMW. To je asi při Stuttgartskou firmu největší políček, který letos na sportovním poli dostala. Motory Mercedes pro formuli 1 vyrábí firma Illmor sídlící v britském Brixworthu, která patří známému švýcarskému motoráři Mario Illienovi.

Podle zákulisních informací  má Illien pro příští rok připravovat desetiválec s větším úhlem sevření válců. Válce stávajícího motoru F0110K V 10 svírají spolu úhel 72 stupňů, zatímco Ferrari i  BMW mají úhel 90 stupňů. Podle výzkumů je větší úhel rozevření válců lepší pro  výkonnost i umístění motorů, ale na druhé straně existuje jen velmi tenká hranice mezi  výkonem a technickými problémy z takové konkurence vyplývajícími.

O tom se letos přesvědčila stáj Benetton, která používá nový motor Renault s úhlem 111 stupňů. Na začátku sezony byl totiž tento agregát značně poruchový a zlepšil se až v posledním měsíci.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž