Mechanici Mercedesu přebírají zničení monopost George Russella. | foto: Twitter - Ronald Vording

Testy v podání Mercedesu. Russell ničil a mechanik se ptal: Kde mám snubák?

  • 1
Nedělním závodem v Abú Zabí formulová sezona definitivně neskončila. Ta své poslední sbohem vyřkla až v úterý, kdy všechny týmy absolvovaly tradiční testování pneumatik. A Mercedes prožil perný den.

Do monopostů nasedli George Russell a nováček Frederik Vesti, čerstvý vicemistr uplynulého ročníku formule 2. A nebyl to mladík, který napáchal Mercedesu škody.

Odjel velmi slušných 106 kol, ze všech pilotů zaznamenal dokonce třetí nejrychlejší čas. Naopak Russella byste hledali na samém chvostu pole. A ne pouze z důvodu, že by nebyl rychlý.

Někteří piloti a mechanici už přemýšleli nad obědem a kdo ne, Russell je na něj poslal – stejně jako svůj monopost do bariéry v šesté zatáčce. Na rozdíl od Vestiho si ani nevyzkoušel nejměkčí sadu gum, stihl jen 58 kol.

A především vyřadil jedno auto ze zbytku testování. Mechanici už poničenou přední nápravu a možná i další škody, které však pod plachtou mohli schovat, neopravili.

Mechanici odsouvají zničenou formuli zpět do garáže.

„Navzdory havárii to byla produktivní půlka dne. Stále jsme se toho mohli hodně naučit. Spoustu věcí můžeme porovnat s právě uplynulou sezonou,“ konstatoval Russell.

Jelikož posezonní testování není vysílané televizními ani jinými kamerami a na sociálních sítích se objeví spíše náhodně zaznamenané fotografie píšících novinářů, příčinu nehody lze jen odhadovat.

„Byl to dlouhý rok a všichni jsou unavení. Už se těšíme na trochu volna, ale stejně tak se těšíme na další sezonu,“ pronesl.

Russell za sebou nemá příliš podařený ročník. Posbíral 175 bodů, tedy o sto méně než v minulé sezoně. Mezi jezdci mu patřila až osmá příčka, byl to však právě on, kdo nakonec v posledním závodě v Emirátech zařídil Mercedesu druhé místo v konstruktérech.

Jako zdolat Mount Everest. Překonat Verstappena bude i za rok tuze obtížné

Německá stáj bojovala s Ferrari o lepší umístění až do posledního kola, Russelova třetí pozice nakonec na celkové stříbro stačila.

A proto měl tým důvod k oslavám, jenže ani ty se neobešly bez komplikací, byť spíše humorných.

Ne však pro jednoho mechanika, kterého kolegové v euforii shodili do vody v tamním přístavu. Jenže když vylezl, neměl na ruce snubní prsten. Dlouho se nikomu nedařilo cenný šperk najít, neuspěl ani potápěč s detektorem kovu. Až ve středečních ranních hodinách probleskla sociálními sítěmi zpráva, že mechanik má prsten opět u sebe.

Touto bizarní situací definitivně skončila formulová sezona 2023. V té další se Mercedes pokusí o něco, co se letos zdálo nemožné. Porazit Red Bull a vrátit se na křeslo šampiona.


Sport v roce 2024

14. 6. - 14. 7. Fotbalové EURO, Německo
29. 6. - 21. 7. Cyklistická Tour de France
1. - 14. 7. Tenisový Wimbledon