Nelson Piquet, stupně vítězů

Nelson Piquet, stupně vítězů - Nelson Piquet slaví druhé místo ve VC Německa. | foto: Alex Grimm, Reuters

Měl jsem prostě štěstí, komentoval druhé místo Nelson Piquet

  • 1
"Měl jsem prostě štěstí. Velké," přiznal druhý muž v cíli Velké ceně Německa. Jakoby strategie týmu Renault počítala s nehodou Glocka. Piquet tankoval jen jednou. A jen kolo před výjezdem safety car. To ho posunulo z propadliště druhé desítky na stupně vítězů. Poprvé v kariéře.

Nebýt Hamiltona, Brazilec by vyhrál. Po startu ze 17. pozice neuvěřitelné. Zatím měl na kontě pouhé dva body za sedmé místo.

Na Hockenheimu měl jako jediný z celého startovního pole v plánu jedinou zastávku v boxech. Ta ho, spolu s velmi šťastným načasováním, protlačila až na stupně vítězů mezi první dva jezdce mistrovství světa Hamiltona a Massu.

"Nevím, kde začít," rozplýval se mladík. "Během tréninků bylo auto stále lepší, ale bohužel se mi nepovedla kvalifikace. V prvních pokusech se mi nezdařilo ani jedno kolo a při druhých byl na dráze příliš velký provoz. Proto jsem nepostoupil," komentoval Piquet sobotní nezdar, který se však nakonec ukázal jako velmi šťastný.

"V závodě mi nahrál safety car. Zajel jsem do boxů v ten nejlepší možný čas."

Ještě před závodem se tým Renault rozhodoval, jakou zvolí strategii. Piquet měl štěstí, že nakonec zvítězila méně progresivní varianta.

"Váhali jsme mezi jednou a dvěma zastávkami. Variantou byla i agresivní taktika, kdy bych se na začátku s lehkým autem soustředil na předjetí co možná největší množství soupeřů. V tom případě bych ale teď tady před vámi neseděl," sdělil novinářům.

V závěru se Brazilec příliš nebránil předjížděcímu manévru Lewise Hamiltona - měl k tomu své důvody. "Když se safety car vrátil do boxů, věděl jsem, že nesmím jet příliš rychle. Zničil bych si tak pneumatiky a dostal by se přede mě i Massa. Radši jsem zvolil druhé místo, než abych přišel možná i o stupně vítězů," vysvětloval šťastný syn trojnásobného mistra světa.

Piquet slavil na stupních vítězů spolu s krajanem Massou. Dva Brazilci stoupali na pódium naposled v roce 1991, kdy uspěl jeho otec Nelson spolu s Ayrtonem Sennou.

Výsledky závodu najdete ZDE


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž