Letos můžu být šampion, říká Hirvonen

Karlstad - (Od našeho zpravodaje MF DNES) - Před dvěma a půl lety stál automobilový jezdec Mikko Hirvonen na konci kariéry. Neměl tovární angažmá, byl rád, že jej vůbec oslovila Škodovka, aby pro ni jel v Japonsku. Ale rok nato nahradil u Fordu Romana Krestu.

Od té doby dvakrát přispěl k titulu ve značkách a nyní – po dvou podnicích patnáctidílného seriálu – je lídrem letošního šampionátu. Překazí 27letý Fin francouzskému suverénovi Sébastienu Loebovi cestu za pátým titulem v řadě?

„Věřím, že už letos můžu být mistrem světa,“ říká Hirvonen, který vyhrál pouze 4 soutěže, zatímco Francouz nasbíral 37 triumfů.

Loeb už vyhrál všechno. Může být vaší výhodou větší motivace?
Doufám, že ano. Jsem opravdu hladový po úspěchu, chci vyhrávat. Ale Seb má taky velkou motivaci, protože chce překonat rekord v počtu titulů a miluje vyhrávání.

Co potřebujete se spolujezdcem Lehtinenem k tomu, abyste na konci sezony byli lepší než fenomenální Loeb?
Musím udržet stálejší formu. Loni jsem sice jen jednou nedojel, ale bylo to hodně nevyrovnané.

Jak vlastně vzpomínáte na krátké hostování v týmu Škoda?
Dobrá zkušenost. Tehdy jsem moc soutěží nejezdil a Škoda mi dala šanci vrátit se. Bohužel to netrvalo příliš dlouho (Hirvonen havaroval už v první etapě), ale bylo příjemné sedět zase za volantem. Trochu mě mrzí, že Škodovka v mistrovství nepokračuje. Nebylo to špatné auto, s drobnými změnami mohlo bojovat s nejlepšími.

Po odchodu Marcuse Grönholma do závodnické penze jste finskou jedničkou v rallye. Tedy v disciplíně, z níž vaši krajané nasbírali nejvíc titulů ze všech. Jste kvůli tomu pod tlakem?
Možná pod drobným. Ale mnohem větší tlak jsem cítil v Monte Carlu, což byla moje první rallye v roli jedničky Fordu. Potřeboval jsem dobrý výsledek, což jsem druhým místem splnil. Teď už to bude jen lepší.

Jak vám zní spojení Mikko Hirvonen, finská rallyeová jednička?
Já to tak neberu. Teprve až budu mít dva tři tituly, můžeme se bavit, že jsem jako Marcus nebo Juha (Kannkunen, čtyřnásobný mistr světa).

S Grönholmem jste dva roky spolupracoval. V čem vám pomohl nejvíc?
Vždycky mi říkal, abych zahodil za hlavu, co se nepovedlo, a dělal všechno co nejjednodušeji.

Finové jsou nejlepší nejen v rallye, ale také ve formuli 1. Proč?
Možná je to dlouhou historií. Měli jsme spoustu šampionů, všechny děti chtějí závodit v autě. Ve Finsku je velmi snadné začít jezdit, což každému dává velkou motivaci. Lidé u nás milují motorsport a je jedno, jestli jde o rallye nebo o formuli 1.

Vás formule nikdy nelákala?
Ne. Rád bych se v ní projel, ale nikdy jsem nechtěl být jezdcem F1. Vždycky jsem chtěl jezdit rychle v lese mezi stromy, to byl můj cíl. Taky to považuji za větší výzvu.


Sport v roce 2024

4. - 26. 5. Cyklistické Giro d´Italia
10. - 26. 5. MS v hokeji, Praha a Ostrava
26. 5. - 8. 6. Tenisové Roland Garros, Paříž